Sajttorta amerikai módra
Hozzávalók:
A tészta réteghez Gullón gluténmentes csoki darabos kakaós kekszet használtam, de hasonló alaphoz már kipróbáltam a Nutri Free Multicereale kekszét is.
- 250 g keksz
- 100 g barna cukor
- 150 g vaj / kókuszzsírral is nagyon finom lesz
Krém:
- 125 g Philadelphia sajt
- 250 g túró
- 250 ml tejszín
- 150 g porcukor
- 4 tojás
- 1 teáskanál vaníliaaroma, vagy egy vaníliarúd
- 3 evőkanál liszt, vagy keményítő / most 2 evőkanál ciroklisztet és 1 evőkanál burgonyakeményítőt tettem bele, pont ennyi volt a itthon
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A kekszet késes aprítóval, vagy darálón aprítsuk finomra, adjuk hozzá a barna cukrot, majd a felolvasztott langyos vajat. Az így kapott ragacsos masszát egy 26 cm-es, kapcsos tortaforma aljába terítsük szét, kicsit nyomkodjuk fel a forma szélére és tegyük a hűtőbe kb. fél órára, hogy a vaj ismét megdermedjen.
TIPP:
A forma aljára tehetünk sütőpapírt, mert a széle hajlamos leragadni és nem lesz szép a tortánk a szeletelésnél.
Az eredeti receptek csak krémsajtokkal készülnek, 50 dkg sajtkrémhez 1-1,5 dl tejszínt adnak. Én a 25 dkg túrót és 1 dl tejszínt a késes aprítóval egészen krémesre kevertem, ezzel pótoltam ki a sajtot.
Ezután egy keverőtálban a porcukrot keverjük krémesre az egyenként hozzáadott tojásokkal, keverjük hozzá a sajtot (túrót), a maradék tejszínt, a vaníliát, végül a lisztet és/vagy keményítőt.
Nem kell levegősre, habosra verni csak szép simára keverni.
TIPP:
Ízlés szerint tehetünk bele pár csepp citrom, vagy narancslevet, csipet fahéjat, citromhéjat.
A krémet öntsük a jól kihűtött tésztaalapra és tegyük a sütőbe. Kb. 15 perc után vegyük lejjebb a hőfokot 150 fokra és így süssük tovább még 40-45 percig.
Akkor jó ha a teteje már szilárd, rugalmas, de a formát mozgatva még lágy, remegős a közepe. Nem szabad kiszárítani.
A formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan vegyük le az oldalát és frissen tartó fóliával borítsuk be és 6-8 órára tegyük hűtőbe. A legfinomabb akkor lesz, ha egy éjszakát tudjuk pihentetni. Éles késsel szeleteljük fel.
Jó étvágyat kívánok!
Kiemelt szavak: ételallergia, gluténmentes, Gluténmentes diéta, gluténmentes élelmiszer, lisztérzékenység, Táplálékallergia.
Közvetlen link.