Lisztérzékenység és inzulin rezisztencia
Kérdés:
Kedves Katalin, Szilvia! 7 éve lisztérzékeny vagyok, a diétát nagyon szigorúan azóta betartom. Most fény derült inzulin rezisztenciámra, melyre egy Merckformin nevű gyógyszert kaptam. Emellett szeretném a szénhidrát diétát is megfelelően tartani, csak sajnos nem tudom, hogy a gluténmentes termékeket számolhatom-e ugyanolyan értékű szénhidrátnak, mint amilyennek a \”normál\” lisztes szénhidrátokat számolják. Válaszukat előre is köszönöm!
Válasz:
Kedves Nóra!
A gluténmentes termékekben lévő szénhidrátokkal ugyanúgy lehet számolni, mint a nem gluténmentes, búzából készült élelmiszerekben lévő szénhidrátokkal.
Mindenképpen felhívnám a figyelmét a rendszeres, napi 4-5-szöri étkezésre, illetve a lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztására, amik elhúzódóbb vércukorszint emelkedést okoznak (pl. gluténmentes zabpehely, Psyllium rosttal, Fiber Husk-kal készült gluténmentes kenyér és zsemle, barna rizs, hajdina, tojás nélkül készült gluténmentes tészták). Ezenkívül fontos a cukor helyettesítése fruktózzal vagy mesterséges édesítőszerekkel.
További felmerülő kérdéseire is szívesen válaszolok!
Üdvözlettel,
Péhl Katalin
dietetikus
Kiemelt szavak: cukorbetegség, diéta, Dietetikus, egészséges életmód, ételallergia, gluténmentes, Gluténmentes diéta, gluténmentes élelmiszer, lisztérzékenység, Táplálékallergia.
Közvetlen link.