Szőlő jótékony hatása (Vitis vinifera)
A szőlőfélék a bengevirágúak rendjének egyik családja. A szőlő a legrégebben termesztett kultúrnövényünk. Kiemelkedő táplálkozás-élettani tulajdonsága azonos értékű az almával.
Táplálkozás-élettani jelentősége
- táplálkozástani szempontból igen értékes gyümölcs
- jelentős a vitamin és kalcium tartalma
- fogyasztását javasolják vesekő,vesegyulladás és epekő esetén
- jelentős az antioxidáns tartalma
- a szőlőmagból préselt olaj rendkívül értékes
- B1, B2-vitamin, biotin és folsav tartalma kiemelkedő
Tápanyagtartalom 100 g szőlőben
Energia: 328kJ/78kcal
Fehérje: 0,6g
Szénhidrát: 18,1g
Foszfor: 75 mg
Kalcium: 28,2g
Kálium: 195 mg
Magnézium: 14 mg
Nátrium: 2,3 mg
B1-vitamin: 50 qg
B2-vitamin: 50 qg
Folsav: 5,2 qg
C-vitamin: 5 mg
Élelmi rost: 5,4 g
Forrás:
Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, 2012
Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, 2006