Cikória

 

cikória

Cikória az egyik legősibb zöldségféle. Az őszirózsafélék családjába tartozó mezei katáng nemesített változata. Egyes fajtáit levelükért termesztik, a gyökércikória fajtacsoport fajtáinak gyökeréből kávépótlót készítenek.

Jelentősége

  • magas rosttartalmának köszönhetően, jó hatással van emésztőrendszerünkre
  • jelentős az ásványi anyag tartalma, tartalmaz foszfort, kalciumot, káliumot
  • jelentős jódforrás
  • inulin tartalma is kiemelkedő, cukorbetegek táplálkozásába is beilleszthető

A cikóriát fogyaszthatjuk salátaként vagy kávépótló formájában.


Kávépótlóként

A cikória egyik nemesített változatát, melynek felaprított és megpirított gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni, már a 17. század óta kávépótlásra termesztik. A termelés leginkább háborús időkben lendült fel, amikor a tengerentúlról nem lehetett babkávét behozni Európába. Nálunk a második világháború alatt terjedt el, de utána is évtizedekig fogyasztották, mert kávéimport szinte nem is létezett. Ma is kapható Zamat és a Cikória kávépótló, valamint a Maci instant kávé.

Cikória kávé kínálatunkat ide kattintva megtekintheti

 

A cikória legnagyobb erénye, hogy a téli hónapokban érik, így friss zöldséghez juthatunk.  Novembertől márciusig kapható saláta formájában, nem probléma, amennyiben nem tudjuk azonnal felhasználni, mert hetekig eltartható.

Cikória tápanyagtartalma 100g termékben:

Energia: 71 kJ/17 kcal
Zsír: 0,2 g
Szénhidrát: 2,3 g
Fehérje: 1,3 g
Foszfor: 26 mg
Kalcium: 25,6 mg
Kálium: 194 mg
Magnézium: 12,9mg
Nátrium: 4,3 mg
B1-vitamin: 51 qg
B2-vitamin: 33qg
Folsav: 50 qg
Karotin: 1,3 mg
C-vitamin: 8,7 mg

 

Recept javaslatok cikóriából

Cikória krémleves

Hozzávalók:

  • 500g cikória
  • 2dl tejszín/tejföl/rizstejszín/kefir
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors


Elkészítés:
A cikóriát kis kockákra vágjuk és felöntjük, annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd ízesítjük, sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Amikor megpuhult hozzámelegítjük a tejszínt/tejfölt/kefirt vagy rizstejszínt és összeforraljuk, majd összeturmixoljuk.

Sajttal megszórva vagy pirított kenyérkockával tálaljuk.

Csőben sült sonkás cikória

Hozzávalók:

  • 1 kg cikória (kb. 4 db)
  • 4 db főtt tojás
  • 10 dkg sonka
  • 4 dl tej/rizstej/laktózmentes tej
  • 3-4 evőkanál rizskeményítő/gluténmentes liszt
  • 200 g reszelt sajt
  • 1 szál póréhagyma
  • só, bors, szerecsendió

Elkészítés:
Tisztítsuk meg a cikóriát és a póréhagymát. A cikóriát vágjuk ketté, a póréhagymát pedig karikára, majd mossuk meg. Főzzük a cikóriát kb. 3-4 percig, majd öblítsük le hideg vízzel.
A kettévágott cikória szeleteket tekerjük be a sonka szelettel, majd margarinnal kikent tálba tesszük. Rákarikázzuk a főtt tojást és a póréhagymát.
Besamel mártás
A margarint felolvasszuk, majd hozzákeverjük a keményítőt vagy lisztet, és a tejet. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és közepesen sűrűre főzzük, majd beletesszük a reszelt sajt felét. A mártást ráöntjük az cikória, a tetejét megszórjuk a maradék sajttal. Sütőben 180 fokon kb. 20-30 perc alatt készre sütjük, amíg a sajt rápirul.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.