Narancs jelentősége táplálkozásunkban

 

narancs

Narancs a rutafélék családjába tartozik. Az egyik legjelentősebb C-vitamin forrásunk a téli hónapban, a citrusfélékkel együtt.

  • jelentős a vitamin és ásványi anyag tartalma
  • télen segíthet az influenza és megfázás kivédésében
  • jelentős antioxidáns forrásunk
  • a narancs vírus és baktériumellenes hatásáról is ismert
  • erősíti az immunrendszert
  • vízhajtó hatású

A narancsból főzhetünk lekvárt vagy akár zselét is. A terméshúst és a héjt kandírozva, édességekbe, süteményekbe, kalácsokba tehetjük.

A jól megmosott narancsot reszelve fűszernek is használhatjuk a süteményekbe.

A magokból olajat sajtolnak étkezési célra és szappanokhoz . Óvatosan használjuk, mert arra érzékeny egyéneknél a héj és a levelek illóolaja tartósan vagy intenzíven használva bőr-és allergiás betegségeket okozhat.

A növény termését és illóolajait a gyógyászat is sokféle módon alkalmazza.


Tápanyagtartalom 100 g narancsban

narancs

Energia: 172 kJ/41 kcal

Fehérje: 0,6 g

Zsír: 0 g

Szénhidrát: 8,5 g

Kalcium: 43,8 g

Kálium: 255 g

Magnézium: 22 g

C-vitamin: 50 mg

B1-vitamin: 70 qg

B2-vitamin: 40 qg

Folsav: 17 qg

 

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.