Csicsóka jelentősége táplálkozásunkban


csicsoka

A csicsóka az őszirózsafélék családjába tartozó gumós gyógynövény. Íze hasonló a burgonyához, de annál jóval édesebb. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható. 


Táplálkozás-élettani jelentősége

  • csicsóka gyógyhatását a jelentős mennyiségű inulintartalmának köszönheti
  • jelentős az ásványi anyag és vitamin tartalma,
  • C-vitamin tartalma kiemelkedő,
  • életfontosságú aminosavakat tartalmaz,
  • a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a szénhidrátok felszívódását,
  • ballasztanyag tartalma jóllakottság érzését kelti
  • magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az emésztőrendszer normál működéséhez és meggátolja a székrekedés kialakulását
  • magas inulin tartalmának köszönhetően tartós fogyasztása sem növeli a vércukor szintet
  • szabályozza a szénhidrát-anyagcserét

 

Tápanyagtartalom 100 g csicsókában
Energia: 100 g
Fehérje: 2,0 g
Szénhidrát: 17,4 g
Zsír: 0,0 g

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.