Csicsóka jelentősége táplálkozásunkban
A csicsóka az őszirózsafélék családjába tartozó gumós gyógynövény. Íze hasonló a burgonyához, de annál jóval édesebb. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.
Táplálkozás-élettani jelentősége
- csicsóka gyógyhatását a jelentős mennyiségű inulintartalmának köszönheti
- jelentős az ásványi anyag és vitamin tartalma,
- C-vitamin tartalma kiemelkedő,
- életfontosságú aminosavakat tartalmaz,
- a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a szénhidrátok felszívódását,
- ballasztanyag tartalma jóllakottság érzését kelti
- magas rosttartalmának köszönhetően hozzájárul az emésztőrendszer normál működéséhez és meggátolja a székrekedés kialakulását
- magas inulin tartalmának köszönhetően tartós fogyasztása sem növeli a vércukor szintet
- szabályozza a szénhidrát-anyagcserét
Tápanyagtartalom 100 g csicsókában
Energia: 100 g
Fehérje: 2,0 g
Szénhidrát: 17,4 g
Zsír: 0,0 g