Csontritkulás Világnapja

Hogyan előzhetjük meg a csontritkulás kialakulását?

Tartalom:

Szervezet kalcium tartalma

Csontritkulás kialakulására hajlamosító tényezők

Kalcium felszívódását segítő tényezők

A kalcium felszívódását gátló tényezők:

Hogyan védekezzünk a csontritkulás kialakulása ellen?

Hogyan táplálkozzunk?

Hova fordulhat segítségért?

csontritkulás

 

Október 20-án tartják a Csontritkulás Nemzetközi Világnapját. A csontritkulás hazánkban közel egymillió embert érint. A nők  gyakrabban szenvednek a csontritkulástól, mint a férfiak.

A csontok növekedése kb. 20 éves korig tart és 25-30 éves korra éri el a csonttömeg a csúcsértéket, illetve a későbbi kalcium és ásványi anyag tartalom maximumát. A következő 10-20 évben a csonttömeg lényegében változatlan marad, majd 40-45 éves kortól túlsúlyba kerülnek a lebontási folyamatok. A változó korban lévő nőknél a csonttömeg vesztesége elérheti az évi 5-7%-ot is, amiben szerepet játszik az ösztrogén hiány.

A szervezet kalcium tartalma

osteoporosis

Az emberi szervezet kalcium tartalmának 99%-a fogakban és csontokban található. A kalcium 20-40%-a ionizált formában a táplálékból szívódik fel. Kalcium hiány esetén viszont a csontozat nem fejlődik megfelelően, aminek következtében kialakulhat csontritkulás, illetve gyakrabban fordul elő magas vérnyomás és a terhességi toxicosis kialakulása is. Ezen kívül előfordulhat izomgörcs és remegés.

A csontritkulás kialakulására hajlamosító  tényezők:

csontritkulás

női nem (sajnos a tapasztalatok szerint a nők hajlamosabbak a csontritkulásra, mint a férfiak)

időskor,

alacsony testtömeg és testtömeg index (BMI), vékony testalkat,

fogyókúra, gyors fogyás,

depresszió,

mozgásszegény életmód,

családi halmozódás,

túlzott alkohol és kávéfogyasztás,

extrém mértékű rostfogyasztás

kevés szabadban töltött idő

bizonyos gyógyszerek (szteroidok, kortizol- készítmények) • bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigy-betegség)

A kalcium felszívódását elősegítő tényezők:

laktóz (tejcukor),

• kazein,

• D-vitamin,

• fizikai aktivitás,

• savas közeg

• C-vitamin

• fehérje dús táplálkozás

A kalcium felszívódását gátló tényezők:

extrém mértékű fehérje bevitel

• túlzott zsiradékfogyasztás

• alacsony D-vitamin szint

• mozgásszegény életmód

• túlzott foszforbevitel (nagy foszfát bevitel gátolja kalciferol kalcitriollá alakulását)

• dohányzás

• túlzott mértékű alkoholfogyasztás

Hogyan védekezzünk a csontritkulás kialakulása ellen?

kalciumban gazdag

Az étrend alapvető célja a megfelelő csúcs csonttömeg elérése, illetve a csontvesztés lelassítása. A megfelelően összeállított kiegyensúlyozott, tudatos, vegyes étrend fedezi a napi kalcium szükségletet.

Hogyan táplálkozzunk?

kalciumban-gazdag-etelek

• A megfelelő kalciummennyiséget legkönnyebben a tej és tejtermékek biztosítják számunkra. Az ajánlott napi bevitel fél liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék fogyasztása, ami már fedezi a napi ajánlott kalcium mennyiség felét. Fél liter tej elfogyasztása 600mg kalciumot tartalmaz. A kalcium hasznosulását és jobb felszívódását elősegíti a tej cukor-és- fehérje tartalma.

• A sajtok kalcium tartalma igen kiemelkedő, viszont tudni kell, hogy az ömlesztett sajtoknak igen magas a foszfor tartalmuk, ezért fogyasztásuk csak mértékkel ajánlott. Kivételt képeznek a kalciummal dúsított ömlesztett sajtok ilyen például a Kalci sajt. Manapság igen sok kalciummal dúsított termék van már forgalomba, ilyenek a kalciummal dúsított növényi tejitalok, különböző szójadesszertek (Joya), Monte csokoládés mogyorós tejdesszert, tejital, Atlasz kalciumos kenyér, kalciummal dúsított virsli, párizsi, Yippi gyümölcslé.

• Az olajos magvak tekintetében is figyelni kell arra, hogy a magas kalcium tartalom mellett jelentős foszfortartalommal is rendelkeznek (például mogyoró, mák, dió, mandula).

Folyadékpótlásra javasolható kalcium tartalmú ásványvizek fogyasztása (Apenta, Parádi, Kékkúti, Kristályvíz, Harmatvíz)

Tejcukor érzékenység esetén a laktózmentes tej/joghurt és sajtok fogyasztásával tudják biztosítani a kalcium szükséglet bizonyos hányadát.

Tejfehérje allergiában válasszunk kalciummal dúsított növényi tejeket, desszerteket, növényi sajtokat.

Mozogjunk minden nap, vagy legalább heti 3-4 alkalommal 45 percet!

sportolas-fontossaga

Tartózkodjunk sokat szabad levegőn, vigyázva a napsugár jótékony hatása mellett fellépő káros következményekre is (UVB)

Kerüljük a dohányozást!

Alkoholt csak kis mennyiségben fogyasszunk!

Rendszeresen járjunk a kötelező szűrővizsgálatokon!

Mindig időben forduljunk orvoshoz, ne várjuk meg még nagyobb baj lesz!

 

Hogyan előzhetjük meg a csontritkulás kialakulását?

AppleMark

Az elsődleges megelőzés célja a minél optimálisabb csúcs csonttömeg elérése, melyre serdülőkorban és fiatal felnőttkorban van lehetőségünk. Ma már az is ismert, hogy az egészséges táplálkozás, a megfelelő D-vitamin és kalcium bevitel mellett a csonttömeg és csontsűrűség növeléséhez a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen.

A másodlagos megelőzés a rizikócsoportba tartozók célzott szűrővizsgálatára és a mielőbbi gondozásba vételre irányul.

A megelőzés harmadik lépcsőjén az osteoporosisos betegek állapotromlásának mérséklésére, az ismétlődő csonttörések kivédésére való törekvés a cél.

Hova fordulhat segítségért?

idoskor

Az Osteoporózis Centrumhálózatban széles körben foglalkoznak a betegség diagnosztikájával, megelőzésével és kezelésével. A rendelések csak beutalóval vehetők igénybe. Részletes tájékoztatást az OBME (Oszteoporózis Betegek Magyarországi Egyesülete) honlapján olvashat: www.obme.hu

 

 

Készítette:

Wirth Krisztina

Sereg Dóra dietetikus

A bejegyzés kategóriája: Anyagcserebetegségek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.