Gluténmentes termékek vásárlása egészségpénztári kártyával

jogszabály

A jelenleg hatályos, az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló törvény 2012. december 21-től lehetővé teszi egyes gluténmentes élelmiszerek Önkéntes Egészségpénztári kártya terhére történő megvásárlását.

 

 

 

 

1993. évi XCVI. az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról törvény 2.§ 6.g) pontjának 6. bekezdése módosult az alábbiak szerint:

2. § (1) E törvény alkalmazásában a társadalombiztosítás és más szociális ellátás (a továbbiakban együtt: társadalombiztosítási ellátások) mindazokat a szociális ellátásokat jelenti, amelyeket jogszabály, társadalombiztosítási vagy más szociális ellátásként megjelöl.

(6)32 E törvény alkalmazásában az egészségpénztárnál

g)37 gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása:

6.38 a speciális gyógyászati célra szánt tápszerekről szóló jogszabályban meghatározott tápszerek, és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által nyilvántartásba vett, gluténmentes speciális élelmiszerek megvásárlásának támogatása;”

.

A jogszabály gyakorlatban történő alkalmazásáról jelenleg a következő információkat tudjuk adni:

.

1.) Elszámolásra csak az OÉTI által nyilvántartásba vett, gluténmentes speciális élelmiszerek kerülnek, de a számlán egyéb termékek is szerepelhetnek.
2.) A szolgáltatás bármely, a jogszabályban meghatározott szolgáltatónál igénybe vehető.
3.) A szolgáltatónak a jogszabály szerint nem kell szerződésben állnia a pénztárral.
4.) A nem kártyaelfogadó helyen vásárolt termékről a hatályos számviteli törvénynek megfelelően kiállított készpénzfizetési számlát kell kérni.
5.) A készpénzfizetési számlának az Egészségpénztár nevére kell szólnia (pl.: Patika Egészségpénztár 1022 Budapest, Bimbó út 18., vagy OTP Egészségpénztár 1051 Budapest, Mérleg u. 4., stb.). A számlán szerepelnie kell, vagy egyes pénztárak esetében, a beküldött számlához mellékelni kell, a pénztártag nevét és azonosító számát. Az azonosító szám pénztáranként különböző lehet pl.: Patika Egészségpénztár esetén a kártyaszám, míg OTP Egészségpénztár esetén a tagsági okiratszám vagy az adóazonosító jel.
6.) A helyesen kiállított számla ellenértékét a számla Egészségpénztárhoz való személyes vagy postai úton történő eljuttatása után utólag utalja át a pénztártag bankszámlájára.

.

.

A számlán kötelezően feltüntetendő adatok után kérjük, érdeklődjön az Önnel szerződött Egészségpénztárnál!

. MH900439847

A fenti törvénymódosítás a gluténérzékenyeknek jelentős anyagi terhet jelentő, az egészségük megőrzéséhez elengedhetetlen gluténmentes élelmiszerek támogatása érdekében nagy előrelépést jelent. A végrehajtás technikai részleteit illetően azonban még sok a bizonytalanság.

.

Néhány kérdés nyitott maradt, így nem tudjuk biztosan hogy a jogszabály által finanszírozható, nyilvántartása vett termékeket ki és hogyan fogja ellenőrizni.

MC900434411[1]

Az egyik lehetőség, hogy az Egészségpénztárak maguk vizsgálják meg, hogy az adott termék szerepel-e az OÉTI listáján.

Elhangzott olyan információ is, hogy a számlán a termék neve mellett szerepeltetni kell az OÉTI által kiadott nyilvántartási számot azonosítás céljából, de erről hivatalos állásfoglalást még nem kaptunk.

.

A nyilvántartási számok adatrögzítését, amennyiben az szükséges lesz, természetesen elvégezzük, de ez előreláthatóan nem lesz zökkenőmentes és kezdetben bizonyosan hiánytalan sem.  Az OÉTI honlapján elérhető lista jelenleg több mint 1000 terméket tartalmaz, folyamatosan bővül, azonban ezek egy része már nem kapható, vagy már nem gyártják. Az adatfeldolgozás megfelelő informatikai háttérrel is nagyon időigényes, kézi számlát adó eladóhelyeken pedig alig kivitelezhető.

.

Kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy Egészségpénztárától minél pontosabb információt kér arról, hogy milyen feltételekkel térítik meg Önnek a nálunk vásárolt élelmiszerek árát.

.

Hasznos értesüléseit ossza meg velünk, illetve további kérdéseit is várjuk az info@dietabc.hu e-mail címre.

.

A DietABC csapata

A bejegyzés kategóriája: DiétABC Arhívum
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.