Horchata de chufa – földimandula-ital

Aki járt már Barcelonában,  Katalán földön vagy a napfényes Valenciában, az egészen biztosan találkozott már az HORCHATA DE CHUFÁval – ezzel tejszerűen krémes, édeskés, mandulaízű,  mindig jó hidegen felszolgált  és nagyon frissítő itallal.

Az horchata Valenciából indulva hódította meg a világot, és évszázadok óta élvezettel szürcsölik a mediterráneum lakói.

Az horchata de chufa földimandulából készül – ez a chufa. 

A földimandula igen régi és nagyon egészséges kultúrnövény, az ókori egyiptomiak egyik legfontosabb terménye volt. Az horchatát azonban Mexikóban is jól ismerik, de ott nem földimandulából, hanem  rizsből készítik és fahéjjal ízesítik.

Akárhol guruljon is le az horchata a torkokon, egy biztos: ritka az olyan táplálék, amely ennyire finom és egészséges  egyszerre.

 Ásványi anyagokban, vitaminokban, esszenciális zsírsavakban rendkívül gazdag, de kiváló forrása a foszfornak, a magnéziumnak, káliumnak, kalciumnak és vasnak. Magas cink tartalma miatt igen élénkítő hatású. Immunerősítő és antioxidáns.

Ezzel párhuzamosan egybehangzó vélemények szerint rendkívül finom, selymes és frissítő ízében egyértelműen mandulára emlékeztet.

Mi az a földimandula? 

A földimandula nem mandula, azért kapta ezt a nevet, mert ízében emlékeztet a mandulára! Nem dióféle, nem fán terem, nem csonthéjas.

Ez egy fűféle, aminek a gyökerein lévő gumócskákból ( ez a chufa) készítik a spanyolok évszázadok óta ezt az horchata de chufa nevű italt. Ezt az italt Valenciában, a katalán részeken minden sarkon lehet kapni, kifejezett horchateríák vannak, ahol ezeket reggelire, turmixnak, kávéba, fagylaltként fogyasztják.

Az asszonyok merőkanállal mérik a friss horchatát az utcán, horchata ivó versenyeket rendeznek, sőt az horchatának világnapja van, június 8-án.

Rendkívül jók az élettani tulajdonságai és nagyon frissítő hatású, már-már superfood kategória.

Magas az olajsav tartalma ezért jó a koleszterinre és védi az érrendszert és a szívet.

Sok benne a kálcium, a foszfor ezért jó a csontoknak és a fogazatnak.

Rosttartalma támogatja az emésztőrendszert.

Sok benne az A,C, E vitamin ezért antioxidáns hatású.

Számomra mégis a legfontosabb tulajdonsága a magas cink tartalma.

A cink természetes úton nehezen hozzáférhető elem, viszont nagy szüksége van rá az emberi szervezetnek.

A cinknek komoly szerepe van az immunrendszer erősítésében, valamint rendkívül frissítő, élénkítő hatású.

Nyári kánikulában, amikor melegem van, éhes vagyok, szomjas vagyok, nyűgös vagyok, iszom egy nagy pohár jó hideg horchata de chufát és tényleg kiegyenesedem tőle, mert laktat, frissít, feltölt.

Nagyon édes, van benne cukor?

A tradicionális receptúra alapján készült horchata de chufában (hagyományos) cukor van és egy leheletnyi tejprotein. ( mivel ez egy több száz éves recept, akkoriban még ezek nem voltak szempontok.)

Nagyon édes, mivel a spanyolok édesszájúak, azt szeretik ha összeragad a szájuk.

Van viszont két másik változat, ami laktóz-, glutén- és cukormentes és kevésbé édes.

 

A bejegyzés kategóriája: Új termékek
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.