Milyen élelmiszereket fogyaszthatok vesebetegként?

Dietetikus kérdés:

Kedves Dóra

Segítségét szeretném kérni, édesanyám sajnos vesebeteg ezért fehérjeszegény , kálium és foszfor szegény étrendet írtak elő. Még a diétás étrenddel kapcsolatban, nincs sok tapasztalatom, így minden segítséget szívesen fogadok.
A rakott tészta recept nagyon tetszik.

Dietetikus válasz

Kedves Éva!

Nagyon fontos, hogy az étrendnek mindig személyre szabottnak kell lennie!

Vesebetegség esetén az alábbi élelmiszerek fogyasztása javasolt, illetve kerülendő.
A zöldségek és gyümölcsök közül szinte mindent fogyaszthat, néhány kivételtől eltekintve. Nem ajánlottak a sóval tartósított zöldségkészítmények, illetve nagy mennyiségben a paradicsom, burgonya, sárgarépa, gomba magas foszfortartalmuk miatt. A száraz hüvelyeseket (lencse, szárazbab, felesborsó, szója) szintén kerülni kell magas fehérje- és foszfortartalmuk miatt.
Magas káliumtartalmuk miatt javasolt kerülni a gyümölcsök közül a banánt, aszalt gyümölcsöket. A zöldségfélék között pedig a levélzöldségeket, spenótot, sóskát, sárgarépát, krumplit, paradicsomot, brokkolit, a hüvelyeseket, valamint egyéb élelmiszerek közül a kakaót, csokoládét és az olajos magvak túlzott fogyasztását.
Húsokból a megszokottnál kisebb mennyiséget szabad fogyasztani egyszerre, mint eddig (felét, harmadát). Csirkehúst, sertéshúst, pulykahúst fogyaszthat, a halat viszont nem ajánlom, illetve ritkán, mert magasabb a fehérjetartalma a húsokénál. Húsokból célszerű zöldségekkel rakott, töltött ételeket, illetve húsgombócokat készíteni.
Kenyerek közül a fehérjeszegény kenyerek fogyaszthatók, ilyen például a Bezgluten, Balviten fehérjeszegény kenyerei, feltétként alternatíva lehet zöldségkrémeket, pástétomokat kenni.
Tojásból max. heti 1-2 darab ajánlott, illetve alternatív megoldás tojáshelyettesítő porból készült tojást fogyasztani (pl. Bezgluten, Balviten, Loprofin, Fe-mini tojáspótló porok).
Tejtermékekből az eddigi szokásosnál kisebb mennyiségben (felét, harmadát), illetve jó megoldás lehet rizstej, zabtej, rizsdesszert, rizstejszín, zabkrém, növényi tejszín (Hulala) fogyasztása, ezek alacsony fehérjetartalmúak. Ezek egy része kalciummal dúsított, viszont ha nem, ajánlatos a kalciumot például pezsgőtablettával pótolni.
A gabonaipari termékekből a fehérjeszegény változatokat ajánlott fogyasztani (3g alatti fehérjetartalom 100 g termékben). Már sokféle gyártó készít fehérjeszegény termékeket, például Fe-mini, Bezgluten, Valpiform, Loprofin, Harifen. Lehet kapni fehérjeszegény lisztet, lisztkeverékeket, kenyeret, tésztákat, kenyérmorzsát, tarhonyát. Ezeket ajánlott ezentúl fogyasztani. Liszt helyettesítésére ételek sűrítésénél az étkezési keményítő is jó megoldás.
Édes és sós sütemények közül a fehérjeszegény lisztből, illetve keményítőből készült házi készítmények, pudingok zselék ajánlottak, illetve készen kapható fehérjeszegény kekszek, ropik, sós szárazsütemények (3Pauly sós perec és pálcika, Barbara kekszek közül a 3g fehérjetartalom alattiak, Barkat nápolyik, Bezgluten, Balviten sós és édes szárazsüteményei).
Ügyelnie kell arra, hogy ételkészítésnél minél kevesebb sót használjon, illetve ne sózza meg az elkészült ételt. Célszerű sómentes ételízesítőt használni (pl Natúr Vega mix, Dia-wellnes), illetve a friss és szárított fűszernövényeket minél változatosabban alkalmazni.
Ide kattintva megtekintheti üzletünkben és webáruházunkban kapható fehérjeszegény terméket.

Fehérjeszegény recepteket Kiss Erika dietetikus blogján talál ide kattintva.
Vesebetegség étrendjéről szóló hasznos könyv például: Bordi Edit-Papp Rita-Zakár Gábor: Krónikus vesebetegek étrendje és életmódja.

Remélem tudtam segíteni!

További szép napot és jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel, Sereg Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

A bejegyzés kategóriája: Önök kérdezték
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.