Mely ételek tartalmaznak tejet, tejfehérjét

Kérdés
Tisztelt Dietetikus!

Kisfiam 4 hónapos volt, amikor apró vér jelent meg a székletében. Csak anyatejet eszik máig is, meg kevés forralt vizet is kapott már. A védőnő és a doktornő rögtön mondta, hogy a (tehén)tejet, tejtermékeket, tejfehérjét (tejport is) tartalmazó ételeket egy időre iktassam ki. Rákerestem az interneten (és kaptam is egy listát a védőnőtől), hogy mely ételek tartalmaznak tejet, tejfehérjét, mit lehet enni, inni és mit nem. Nyilván a legismertebb tejtermékeket tudtam, de fel volt sorolva a marhahús, borjúmájas, marhapárizsi, marhavirsli, vajas és egyéb kekszek, sósságok (ropi) és a barátnőm – akinek a kisfiánál szintén volt – óva intett a hagyományos, olcsó vegetától (ételízesítő) is, mert abba is beletesznek sok adalékanyagot. Most olyat vettem, amiben csak szárított zöldség van, semmi más. Amilyen cikket, oldalt én találtam, ott csak a legismertebb élelmiszerek vannak felsorolva. ESETLEG, HA VAN OLYAN ÉTEL, amit nem nagyon tüntetnek fel és sokszor okozhat galibát ennél a tejérzékenységnél, lenne olyan kedves leírná!? Szerintem a nagy részére rátaláltam. Amikor szóltak és odafigyelve kihagytam a tejtermékeket, akkor egy hét után 7 napig nem volt vér a kakiban. Majd ismét (de ekkor még nem tudtam a vegetát). Miután azt is elhagytam, újra eltűnt a vér szerencsére. Nyilván nem sürgetem a dolgot, de körülbelül meddig javasolt figyelni erre a tejmegvonásra? Kb. a baba 1 éves koráig? Meddig nem érdemes neki majd tejet, joghurtot, tejtermékeket adni? Sajnos én nagy szeretem a tejtermékeket (sajt, túró, kefír, gyümölcsjoghurt) és nehéz lemondanom róla, de nyilván a kisbaba miatt megtesz mindent az ember, én is. Köszönöm szépen előre is a válasz(ai)t!

Válasz:

Kedves Boglárka!

Amíg a kisfia még döntően anyatejjel táplálkozik, addig szükség van arra, hogy Ön is diétázzon a tejmentes diéta alapelveinek megfelelően. Később az anyatej, tehéntej pótlására alkalmazhatók speciális tápszerek, amelyek enzimatikus módszerrel lebontottak, nem allergizálnak. Például: Nestlé Alfaré, Milupa Pregomin.
Ha gondosan betartja a diétát, a betegség „kinőhető”: a gyermekek 60%-nál 1 éves korig, 90%-nál 3 éves korig megszűnik az érzékenység. Tehát 1-1,5 éves korig semmiképpen nem ajánlott a tehéntej adása. Utána is, a visszavezetésnél figyelni kell a fokozatosságra. (Például először napi 1-2 kiskanál tejterméket adni a gyermeknek, és figyelni az esetleges reakciókat).

A tejfehérje mentes diétánál nagyon fontos, hogy lehetőleg olyan élelmiszereket vásároljon, amelyeknél fel vannak tüntetve az összetevők. Tehát mindig olvassa el az élelmiszercímkét!

Nemcsak a megszokott tejtermékeket (tej, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, vaj, író, sajt, túró) nem tartalmazhatja, de tejport, tejsavót, savót, kazeint, kazeinátot, citopánport sem, illetve kecske és juhtejet sem szabad fogyasztani.
A borjú és marhahús fogyasztása a keresztallergia kialakulása miatt nem javasolt.

Sajnos szinte minden feldolgozott élelmiszernél előfordulhat tejalapú összetevő. A www.taplalekallergia.hu weblapon elérhető egy tejfehérjementes élelmiszer terméklista. Az itt felsorolt élelmiszerek biztosan nem tartalmaznak tejfehérjét. Sajnos a lista nem túl hosszú, de ebben biztosan lehet bízni.

Figyelni kell a sütőipari termékekre: csak vizes kiflit, zsemlét, fehér és félbarna kenyeret szabad fogyasztani, a finomított pékáruk (kakaós csiga, sajtos rúd és pogácsa, briós, kalácsok) általában tartalmaznak tejet. A rozskenyerek és a szeletelt, csomagolt kenyerek is gyakran tartalmaznak tejalapú összetevőt.
Ugyanígy figyelni kell a felvágottakra is, itt is fontos elolvasni a címkét. Ajánlom a különböző élelmiszerláncok (pl. Tesco, Lidl, ALDI, Penny sajátmárkás termékeit is, mert ezeken általában feltüntetik, hogy a termék mitől mentes).
Fontos figyelni a margarinok összetételét is. A Linco light és a Vénusz margarinok tejmentesek.
Ezenkívül, ahogy Ön is írta, az ételízesítők, konzervek is problémásak, ezekre is figyelni kell. Az Univer termékek jó része tejmentes.
Az édességek, kekszek jó része is tartalmazhat tejfehérjét.
Ajánlom webshopunkat is, ahol rákereshet a nálunk kapható tejmentes termékeinkre.

A tejtermékek helyettesítésére Önnek a rizs, zab, köles, mandulaitalokat ajánlom, illetve az ezekből készült „tejszínt” és desszerteket, növényi sajtokat. Ezek jó része kalciummal is dúsított.
A túrót is lehet helyettesíteni kölesből házilag elkészítve. Ha szeretné, ehhez is tudok receptet küldeni.
Fontos, hogy a szójaalapú termékeket inkább kerülje, mert a szója is kiválthat allergiás reakciót.

Remélem, sikerült válaszolnom a kérdéseire, ha nem, bátran kérdezzen még!

Üdvözlettel,
Péhl Katalin
dietetikus

A bejegyzés kategóriája: Önök kérdezték
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.