Lisztérzékenység terhesség alatt

Kérdés:
Kedves Szilvia és Katalin! x vagyok 7 éve diagnosztizálták lisztérzékenységemet. Rendesen tartom a diétámat, viszont most kisbabát várok. Azt szeretném megtudni, hogy így is beviszek-e minden tápanyagot, ami a pocaklakónak kell?

Válasz:

Kedves x!

Ha megfelelően tartja a diétát, és rendszeresen, napi 4-5-ször, változatosan táplálkozik, akkor semmilyen tápanyaghiány nem fog kialakulni.
Nem tudom, hányadik hétnél tart, de a 12. terhességi hétig mindenképpen ajánlott folsav tabletta szedése.
Naponta legalább 3-szor fogyasszon nyers, vagy párolt zöldséget, illetve gyümölcsöt. Kerülni kell viszont a puffasztó zöldségeket (szárazbab, lencse, káposzta). Naponta legalább 2 alkalommal szerepeljen az étrendben alacsony zsírtartalmú tejtermék (tej, joghurt, kefir, sovány túró és sajt) a fehérje és kalciumbevitel érdekében. Naponta 1-szer érdemes sovány húst, felvágottat fogyasztani, és hetente legalább 1-szer tengeri halat. Ételeit kevés zsiradékkal készítse, kevés, elsősorban jódozott sót használjon. Kerülje a szénsavas, cukros üdítőitalokat, helyette szénsavmentes ásványvizet, gyümölcsteát fogyasszon. Az alkoholos italokat legjobb kerülni, de alkalmanként 1 pohár sör, bor vagy pezsgő megengedett.
További, esetlegesen felmerülő kérdéseire is szívesen válaszolok, a babához pedig szívből gratulálok!

Üdvözlettel,
Péhl Katalin
dietetikus

A bejegyzés kategóriája: Önök kérdezték
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.