Diétás tanácsok vesebetegeknek

Kérdés: Tisztelt Diatetikus! Tájékoztatóikban csak élelmiszer allergiásokról tudósítanak, a veseelégtelenkről semmit nem talátam. Tanácsaikra nagy szükségem lenne.Csak egy vesém van, az is nagyon beszükült. GFR – 20, Kreatinin 200. Várom szíves válaszukat.

 

Kedves Ödön!

Veseelégtelenség esetén a legfontosabb a fehérjeszegény, alacsony foszfor- és káliumtartalmú étrend tartása. Első hallása talán nehéz lehet megfejteni, hogy mit is jelent ez, de a következőkben leírom, hogy tulajdonképpen miből áll a diéta.

A zöldségek és gyümölcsök közül szinte mindent fogyaszthat, néhány kivételtől eltekintve. Nem ajánlottak a sóval tartósított zöldségkészítmények és konzervek, illetve nagy mennyiségben a paradicsom, burgonya, sárgarépa, gomba magas foszfortartalmuk miatt. Ezeket is fogyaszthatja, de csak kis mennyiségben és ritkán. A száraz hüvelyeseket (lencse, szárazbab, felesborsó, szója) szintén kerülni kell magas fehérje- és foszfortartalmuk miatt. A többi zöldségféle szabadon fogyasztható. Gyümölcsök közül nem ajánlott a banán, az aszalt gyümölcsök, illetve az olajos magvak (napraforgó, tökmag, mandula, földimogyoró, dió…) fogyasztása. A többi gyümölcsöt ízlése szerint szabadon eheti.
Húsokból a megszokottnál kisebb mennyiséget szabad fogyasztani egyszerre, mint eddig (felét, harmadát), mivel a húsok magas fehérjetartalmúak. Csirkehúst, sertéshúst, pulykahúst fogyaszthat az előbbiek alapján csökkentett mennyiségben, a halat viszont nem ajánlom, illetve ritkán, mert magasabb a fehérjetartalma a húsokénál. Húsokból célszerű zöldségekkel rakott, töltött ételeket, illetve húsgombócokat készíteni.
Kenyérre feltétként felvágott helyett alternatíva lehet zöldségkrémeket, pástétomokat kenni. Tetszés szerint használhat margarint, vajat, lekvárt és mézet, ezek fogyasztását nem kell korlátozni.
Tojásból heti 1-2 darab ajánlott, illetve alternatív megoldás tojáshelyettesítő porból készült tojást fogyasztani (pl. Bezgluten, Valpiform, Loprofin, Fe-mini tojáspótló porok), ezek nagyon alacsony fehérjetartalmúak.
Tejtermékekből a tejet, joghurtot, kefirt, túrót, tejfölt az eddigi szokásosnál kisebb mennyiségben (felét, harmadát) fogyaszthatja, illetve jó megoldás lehet rizstej, zabtej, rizsdesszert, rizstejszín, zabkrém, növényi tejszín (Hulala) fogyasztása, ezek alacsony fehérjetartalmúak. Tej helyett esetleg „családi italt” is lehet fogyasztani, ennek a tejhez képest alacsonyabb a fehérjetartalma. A sajtok és a juhtúró fogyasztása azonban nem ajánlott.
A gabonaipari termékekből a fehérjeszegény változatokat ajánlott fogyasztani (3g alatti fehérjetartalom 100 g termékben). Már sokféle gyártó készít fehérjeszegény termékeket, például Fe-mini, Bezgluten, Valpiform, Loprofin, Harifen. Lehet kapni fehérjeszegény lisztet, lisztkeverékeket, kenyeret, tésztákat, kenyérmorzsát, tarhonyát. Ezeket ajánlott ezentúl fogyasztani. Liszt helyettesítésére ételek sűrítésénél az étkezési keményítő is jó megoldás.
Édes és sós sütemények közül a fehérjeszegény lisztből, illetve keményítőből készült házi készítmények, pudingok, zselék ajánlottak, illetve lehet már készen kapni fehérjeszegény kekszeket, ropikat, sós szárazsüteményeket is (3Pauly sós perec és pálcika, Barbara kekszek közül a 3g fehérjetartalom alattiak, Barkat nápolyik, Bezgluten sós és édes szárazsüteményei). A fehérjeszegény termékeket speciális diétás boltokban, mint például a DiétABC-ben szerezheti be.
A zsiradékok közül bármilyen növényi olajat, margarint használhat korlátozás nélkül.
Édesítésre cukrot, mézet egyaránt fogyaszthat. Cukorkát és vizes fagylaltot korlátozás nélkül ehet.
Ügyelnie kell arra, hogy ételkészítésnél minél kevesebb sót használjon, illetve ne sózza meg az elkészült ételt. Célszerű sómentes ételízesítőt használni (pl Natúr Vega mix), illetve a friss és szárított fűszernövényeket minél változatosabban alkalmazni.

Diétájához sok sikert és kitartást kívánok, további felmerülő kérdéseire is szívesen válaszolok!

Üdvözlettel,
Péhl Katalin
dietetikus

A bejegyzés kategóriája: Önök kérdezték
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.