Cukorbetegség, laktóz érzékenység és fehérje szegény étrend

Kérdés:
37 éve cukorbeteg vagyok, laktóz érzékeny is (a legkisebb mennyiségü tejtermék is problémát okoz), most fehérje szegény étrend kellene a vesém miatt. Tanácstalanul állok a problámám elött. Eddig sok szója félét ettem, mert a magic tej felvitte a cukrom, most ez nem jó mert magas a fehérje tartalma. Mit és hogyan táplálkozzam, 160g CH kell, de ezt csak zöldségekből? Egyébként csak a halat és a csirke húst tudom megenni, mert a vörös húsoktól kiütéses leszek. Várom segítségüket, hol találok könyvet, neten infót?

Válasz:

Kedves Orsolya!

Az Ön jelenlegi helyzetében a legfontosabb a fehérjeszegény diéta, emellett természetesen a cukorbetegség diétáját is a lehető legjobban tartania kell.
A zöldségek és gyümölcsök közül szinte mindent fogyaszthat, néhány kivételtől eltekintve. Nem ajánlottak a sóval tartósított zöldségkészítmények, illetve nagy mennyiségben a paradicsom, burgonya, sárgarépa, gomba magas foszfortartalmuk miatt. A száraz hüvelyeseket (lencse, szárazbab, felesborsó, szója) szintén kerülni kell magas fehérje- és foszfortartalmuk miatt. Nem ajánlott a banán, az aszalt gyümölcsök, illetve az olajos magvak (napraforgó, tökmag, mandula, földimogyoró, dió…) fogyasztása.
Húsokból a megszokottnál kisebb mennyiséget szabad fogyasztani egyszerre, mint eddig (felét, harmadát). Csirkehúst, sertéshúst, pulykahúst fogyaszthat, a halat viszont nem ajánlom, illetve ritkán, mert magasabb a fehérjetartalma a húsokénál. Húsokból célszerű zöldségekkel rakott, töltött ételeket, illetve húsgombócokat készíteni.
Kenyérre feltétként alternatíva lehet zöldségkrémeket, pástétomokat kenni.
Tojásból heti 1-2 darab ajánlott, illetve alternatív megoldás tojáshelyettesítő porból készült tojást fogyasztani (pl. Bezgluten, Valpiform, Loprofin, Fe-mini tojáspótló porok).
Tejtermékekből a laktózmentes termékeket fogyaszthatja az eddigi szokásosnál kisebb mennyiségben (felét, harmadát), illetve jó megoldás lehet rizstej, zabtej, rizsdesszert, rizstejszín, zabkrém, növényi tejszín (Hulala) fogyasztása, ezek alacsony fehérjetartalmúak. Ezek egy része kalciummal dúsított, viszont ha nem, ajánlatos a kalciumot például pezsgőtablettával pótolni.
A gabonaipari termékekből a fehérjeszegény változatokat ajánlott fogyasztani (3g alatti fehérjetartalom 100 g termékben). Már sokféle gyártó készít fehérjeszegény termékeket, például Fe-mini, Bezgluten, Valpiform, Loprofin, Harifen. Lehet kapni fehérjeszegény lisztet, lisztkeverékeket, kenyeret, tésztákat, kenyérmorzsát, tarhonyát. Ezeket ajánlott ezentúl fogyasztani. Liszt helyettesítésére ételek sűrítésénél az étkezési keményítő is jó megoldás.
Édes és sós sütemények közül a fehérjeszegény lisztből, illetve keményítőből készült házi készítmények, pudingok zselék ajánlottak, illetve lehet már készen kapni fehérjeszegény kekszeket, ropikat, sós szárazsüteményeket is (3Pauly sós perec és pálcika, Barbara kekszek közül a 3g fehérjetartalom alattiak, Barkat nápolyik, Bezgluten sós és édes szárazsüteményei).
Ügyelnie kell arra, hogy ételkészítésnél minél kevesebb sót használjon, illetve ne sózza meg az elkészült ételt. Célszerű sómentes ételízesítőt használni (pl Natúr Vega mix), illetve a friss és szárított fűszernövényeket minél változatosabban alkalmazni.

Ha többet szeretne olvasni a vesebetegség étrendjéről, tudok egy jó könyvet ajánlani: Bordi Edit-Papp Rita-Zakár Gábor: Krónikus vesebetegek étrendje és életmódja.

Diétájához sok sikert és kitartást kívánok, további felmerülő kérdéseire is szívesen válaszolok!

Üdvözlettel,
Péhl Katalin
dietetikus

A bejegyzés kategóriája: Önök kérdezték
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.