Az adalékanyagok is tartalmazhatnak glutént?

Kérdés:

Kedves dietetikus!

Lisztérzékeny vagyok, érdeklődnék hogy a fűszerek, ételízesítők közül melyeket használhatom?Azokon a termékeken ,ahol nem írja hogy gluténmentes, de az összetevők között sem szerepel ,azokat lehet fogyasztani?A állománymódosítóként,vagy adalékanyagként,ízfokozók stb. feltüntetett dolgok közül melyekre kell figyelnem,milyen néven szerepelnek?
Köszönettel:
Anna

Válasz:

Kedves Anna!

Amennyiben nem szerepel az összetevők között glutént tartalmazó összetevő, természetesen fogyaszthatja a terméket. A fűszerek, ételízesítők alapvetően gluténmentesek. A glutént tartalmazó összetevőket kötelező feltüntetni a csomagoláson.

Üzletünkben gyártói igazolással rendelkező gluténmentes fűszereinket ide kattintva megtekintheti.
Az adalékanyagok általában nem tartalmaznak glutént. A vivőanyagok, ízesítők, ízfokozók egy része tartalmazhat keményítőt, ám ha ezek gluténalapúak is, akkor sem feltétlenül jelentenek veszélyt, ugyanis mennyiségük nem mérhető vagy elenyésző.
Az E-1400 alatti jelöléssel ellátott adalékanyagok gluténmentesek. Az E-1400-1450 közötti jelöléssel ellátott adalékanyagok viszont már tartalmazhatnak glutént, mely pl. búzakeményítőből származhat. Ilyen esetben a gyártónak kötelező feltüntetni a glutén jelenlétét. A tartósítószerek, térfogatnövelőszerek, zselésítők, antioxidánsok nem tartalmaznak glutén tartalmú anyagot.
Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel,

Sereg Dóra

okleveles táplálkozástudományi szakember, dietetikus

 

A bejegyzés kategóriája: Önök kérdezték
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.