Glutén-tej és tojásmentes étrend

Dietetikus kérdés:

Kedves Dóra!
Van egy halmozottan sérült  Gyermekem akinél tejfehérje, tojás és glutén allergiát diagnosztizáltak.
Sajnos nagyon keveset eszik, mindent pépesítenem kell, mert izombetegsége is van, és nagyon szereti a bébiételeket. Abban kérnék Öntől néhány tanácsot hogy pl. a bébiételeket hogyan dúsítsam hogy kalóriadús legyen, de ne legyen túl nagy az adagja. Illetve reggelire nagyon szerette a tejfölt, kenyérrel, felvágottal turmixolva. Ezt hogyan tudom módosítani a diétában?
Üdvözlettel: Andrea

Dietetikus válasz:

Kedves Andrea!

Glutén-, tejfehérje-és tojásmentes étrendben a kalórianövelés érdekében dúsíthat például Violife növényi sajttal (reszelve) margarinnal (pl. Vénusz, Waja), mézzel, kókusztejszínnel, mandulatejszínnel, rizstejszínnel,kókusztejporral, banánnal, olajos magvakkal, sütőtök.

Felvágottak közül fogyasztható a Pick, Délhús, Gála, Sága, Mecom termékek nagy része, az élelmiszerek összetevőt mindig olvassa el.

Glutén-, tej és tojásmentes kenyér kínálatunkat webáruházunkban ide kattintva találja.

Az interneten számos recept található a tejföl helyettesítésére, mint például:
Rizstejföl:
10dkg rizs (jól megfőzve)
10dkg szeletelt mandula
4 evőkanál olaj
4 evőkanál frissen csavart citromlé
3 dl víz
só ízlés szerint
Elkészítés: A rizst megfőzzük, hozzáadjuk a többi anyagot és az egészet jól összeturmixoljuk.

Mandulás-napraforgómagos krumpliból
Hozzávalók: 1 csésze hántolt mandula, 1 csésze napraforgómag, 1 közepes méretű héjában sült krumpli, 1 citrom leve, 1 teáskanál méz.
Elkészítés: kevés vízzel turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd további turmixolás közben adjunk hozzá még annyi vizet, hogy megfelelő sűrűségű legyen. Napraforgómag helyett megfőzött zabpehelyliszttel is készíthetjük.

Napraforgómagból
Hozzávalók: 1 csésze meleg víz, 1 csésze nyers hántolt napraforgómag (vagy kesudió, szójabab), 1 kávéskanál só, 1 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, kevés vöröshagyma, csipet bazsalikom.
Elkészítés: áztassuk be a napraforgómagot egy éjszakára vízbe, így megduzzad, és könnyebben turmixolható. Öntsük le a levét, a meleg vízzel és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk krémszerűre.

Túrót is helyettesítheti például kölesből: 1 csésze hántolt kölest alaposan átmosunk, majd 3-szoros mennyiségű vízzel felteszünk főni.Amikor elkészült, botmixerrel pürésítjük, és ízlés szerint ízesítjük.

 

Remélem tudtam segíteni! További szép napot kívánok!

Üdvözlettel,

Sereg Dóra

dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

 

A bejegyzés kategóriája: Önök kérdezték, Szakértők
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.