Szivárványtorta gluténmentes, tejmentes, cukormentes
Hozzávalók:
3db 18 cm-es piskótalapot sütünk, ehhez laponként kell
40 g rizsliszt/barna rizsliszt
30 g kukoricakeményítő
3 g (¼ csomag) sütőpor
1 nagy tojás
50 g cukor / xilitol
30 ml víz
30 ml olaj
+ tetszés szerint 3 féle ételfesték
Elkészítés:
Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, adjuk hozzá az olajat és a vizet, és 6-8 csepp ételfestéket, majd a sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét egy csipet sóval habbá verjük és beleforgatjuk a masszában. Egy 18 cm-es tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt, simítsuk bele a tésztát és süssük 175 fokon (légkeverés nélkül) kb. 10 percig.
Amíg sül készítsük el a következő színes tésztakorongot.
A töltelék lehet vaníliakrém, csokoládékrém, amit készíthetünk pudingból, vagy főzhetünk vanília és csokoládé krémet.
- Pudingos krém
2 zacskó cukormentes vanília és / vagy csokoládé pudingpor
700-800 ml tej/rizstej/lm tej
80 g cukor / xilitol
100 g növényi vaj/tejmentes margarin
A szokásosnál kissé sűrűbb pudingot főzünk, majd a hideg vajjal krémesre keverjük, hagyjuk kihűlni és közben többször keverjük át.
- Vaníliakrém vagy csokoládékrém
5 tojás sárgája
150 g cukor / xilitol
50 g kukoricakeményítő
500 ml tej/rizstej/lm tej
250 g vaj/ tejmentes margarin
100 g olvasztott étcsokoládé cukormentes
A krémhez a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Akkor jó, ha sima, krémes és kis buborékok képződnek benne. Adjuk hozzá a keményítőt és a meleg tejjel keverjük csomómentesre. Ízesíthetjük vaníliaaromával, vagy egy vaníliarúdból kaparjuk ki a magokat és a ezt keverjük a krémbe. A tojásos krémet lassú tűzön, vagy vízgőz felett állandóan kevergetve besűrítjük, kb. 70-80 fokig melegítjük, de forralni nem szabad. Még melegen keverjük hozzá a hideg vajat. Ha csokoládé krémbe szeretnénk, az olvasztott csokoládét langyosra hűlt krémhez keverjük hozzá. - Tejmentes krém
700 ml rizstej/kókusztej
6 g zselatin
5 tojás sárgája
vanília aroma
150 g xilitol
Ha tejmentesen készítjük, vaj helyett zselatint keverjünk a langyosra hűlt vaníliakrémbe.
Torta összeállítása
Ezt a tortát mindenképpen érdemes 1 nappal korábban elkészíteni, mert így fog kellően „kifagyni” és így lesznek szépek, szivárványosak a szeletek.
A tortakarikákat félbe vágjuk és a váltakozó színű lapokat betöltjük, ha kétféle krémet készítettünk, akkor azt is felváltva használjuk attól függően, hogy kívül világos vagy sötét krémmel szeretnénk bevonni a tortát.
Mi ezt a húsvéti torát főzött tejes vanília és csokoládékrémmel töltöttük meg és kívülre is világos krémmel vontuk be. A díszítéshez natúr marcipánt színeztünk pár csepp ételfestékkel, ebből készültek a tojások és a fű is.
Jó étvágyat hozzá!
Kiemelt szavak: Gluténmentes diéta, gluténmentes élelmiszer, recept, receptek, tejmentes, Tejmentes diéta.
Közvetlen link.