Részeges szilvatorta

gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, tojásmentes

Ennek a nyári szilvatortának az alapja egy könnyű, omlós pitetészta, amit most Nutri Free süteménylisztből készítettünk el.


Tészta:

350 g Nutri Free Mix per Dolci
200 g tejmentes margarin
1/2 csomag sütőpor
2 tojás, vagy ezzel egyenértékű tojáspótló por
100 g nyírfacukor/cukor/cukoralkohol
egy csipet só

Töltelék:
1 kg magozott szilva
fahéj, szegfűbors, vanília
80 g nyírfacukor/cukor/cukoralkohol
0,5 dl szilvapálinka
1,5 csomag vaníliás pudingpor, vagy 70 g kukoricakeményítő
1 dl kókuszkrém
1,5 dl víz

Margarin, rizsliszt a formához.

Elkészítés:

A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk, majd fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.

A tésztát elharmadoljuk, egyharmadát visszatesszük a hűtőbe. A maradék tészta egyik részből kb. 3mm-es kerek lapot nyújtunk és egy margarinnal kikent, lisztezett 26 cm-es tortaforma aljára tesszük, a másik részből a forma oldalának megfelelő tésztát nyújtunk és kibéleljük vele a formát. Alul jól dolgozzuk hozzá az alsó laphoz.

Tegyünk sütőpapírt a formába és egy nagyobb hőálló tálat vagy egyéb nehezéket tegyünk a tésztára, így tegyük a 175 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 15 perc alatt süssük elő a tésztát.

Amíg a tészta sül elkészítjük a tölteléket. 1,5 dl vízben elkeverjük a cukrot, fahéjat, pár szem szegfűborssal ízesítjük, felforraljuk. A magozott, felezett szilvát kb. 10 perc alatt megpároljuk, végül hozzáadjuk a pálinkát is és még egy percig forraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.

Vegyük ki a tésztát a sütőből, óvatosan távolítsuk el a sütőpapírt, majd a lecsepegtetett szilvákat egyenletesen rakjuk az elősütött torta aljára. A visszamaradt fűszeres pálinkás szilvalevet sűrítsük be a kókuszkrémmel csomómentesre kevert keményítővel, ízlés szerint ízesítsük még ha szükséges.

Amíg kicsit hűl a krém, a maradék tésztából nyújtsunk kerek lapot a torta tetejére.

A sűrű “pudingot” egyenletesen osszuk el a szilván, majd fedjük be a tésztalappal. A tetejét tetszés szerint szurkáljuk meg, vagy vagdossuk be, pár szem szilva kerülhet a tetejére díszítésnek.

Tegyük vissza sütőbe a tortát és még kb. 20 percig süssük, amíg szép aranybarna lesz a teteje.
A formában hagyjuk teljesen kihűlni, így szépen szeletelhető lesz.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.