Mézeskalács-gluténmentes, laktózmentes, tejmentes

 

mézeskalács
Hozzávalók:

  • 500 g fehér rizsliszt
  • 100 g kukoricakeményítő
  • 2 teáskanál guargumi
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 125 g tejmentes margarin (pl. Vénusz margarin)
  • 100 g cukor
  • 200 g méz
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál mézeskalácshoz való fűszer (fahéj, őrölt szegfűszeg, gyömbér, kardamom, szerecsendió)

Díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 1-2 csepp citromlé

Elkészítés:
A mézet, cukrot és a margarint egy tálban összemelegítjük. A lisztet, keményítőt, guargumit és szódabikarbónát a fűszerekkel jól elkeverjük. A száraz hozzávalókhoz öntjük a langyosra hűlt mézes keveréket, majd egyenként a tojásokat és jól összedolgozzuk. A ragacsos masszát legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe, másnapra már jól nyújtható tésztánk lesz.

Rizsliszttel meghintett felületen gyúrjuk át. Érdemes több részletben kinyújtani kb. 4 mm vastagságúra, majd tetszés szerinti kiszúrókkal formázni. A sütőpapírral bélelt tepsire hasonló méretű figurákat tegyünk, hogy egyenletesen süljenek át. Mérettől függően a sütési idő 7-10 perc légkeveréses sütőben 175 °C-on.

A díszítéshez a fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzászitáljuk a porcukrot, 1-2 csepp citromlevet és kb. 5-6 percig magas fokozaton keverjük. Akkor jó, ha már nem folyik le a kanálról. Habzsákba, vagy kis zacskóból házilag készített nyomózsákba töltjük és a kész sütikre mintát rajzolunk.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.