Meggyes pite – gluténmentes, tejmentes, laktózmentes

Meggyes pite


Hozzávalók:

Pite alaptészta

  • 20 dkg liszt (pl. Schar mix B, Alfa mix, Nutri Free)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 12,5 dkg laktózmentes, tejmentes margarin (pl. Vénusz margarin)
  • 7 dkg cukor/nyírfacukor
  • 1 tojás

A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk, fóliába csomagoljuk és 30 percig a hűtőben pihentetjük. A tészta 2/3-ad részét lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kibélelünk vele egy pitetálat, vagy egy kapcsos tortaformát úgy, hogy 3-4 cm-es pereme legyen a tésztának. A peremen túlérő darabokat levágjuk és a maradék tésztával együtt tegyük  a mélyhűtőbe. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15- 20 perc alatt elősütjük a tészta alapot. Az elősütéshez érdemes a tésztát zsírpapírral lefedni és nehezékként babot vagy egy a formába illő jénai tálat használni, különben a tészta felpúposodik.

Töltelék

  • 1 kg meggy
  • 2-3 kanál citromlé
  • 3 evőkanál cukor/nyírfacukor
  • fahéj, rum ízlés szerint


Elkészítés

Kb. 1,5 dl vízben 3 evőkanál cukrot és 2-3 kanál citromlevet elkeverünk és felforraljuk. Fahéjjal, rummal ízesítjük, végül beletesszük a kimagozott meggyet és 4-5 perc alatt megpároljuk, akkor jó, ha kicsit már sűrűsödik. A kekszet összetörjük, egy kanálnyit a pitetésztára szórunk, a többit a meggyhez keverjük és a gyümölcsös tölteléket a tésztára simítjuk. Kivesszük a mélyhűtőből a maradék tésztát és ráreszeljük a tetejére, majd visszatoljuk  a sütőbe és még kb. 15-20 percig sütjük, amíg a tészta széle szép aranybarna lesz.   A formában hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat kívánunk!

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.