Kalácsban sült mustáros sonka tormamártással

húsvéti kalács gluténmentes

Hozzávalók a tésztához:

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 625g főtt füstölt tarja
  • 50g mustár
  • 2x5g friss reszelt torma
  • 5dl tejföl/laktózmentes tejföl
  • újhagyma, só, bors, snidling ízlés szerint

Elkészítés:

Először elkészítjük a tölteléket: a főtt füstölt tarját összekockázzuk, majd serpenyőben lepirítjuk. Ízlés szerint mustárral, kb. 5g tormával, újhagymával, sóval és borssal fűszerezzük. Az így kapott tölteléket rakjuk majd a tésztába.

Elkészítjük a tésztát:

Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk. A margarint megolvasztjuk (de ne legyen forró). A liszttel alaposan összekeverjük a sót, cukrot és a xantánt, ezután hozzáadjuk a margarint és a felfutott élesztőt majd kézzel vagy robotgéppel simává dolgozzuk, dagasztjuk a tésztát. Lágy tésztát fogunk kapni, melyből olajos kézzel bucikat formálunk és megtöltjük a töltelékkel (az összezárt rész kerüljön az aljára, különben szétnyílik a teteje) majd egy  tepsibe sorakoztatjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.   Ebből a mennyiségből 5 – 6 bucit kapunk. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25 perc alatt (sütő függő, végezzünk tűpróbát) készre sütjük.

A kisült kalácshoz ezután készítsük el a mártogatóst: A tejfölt a tormával (esetleg finomra vágott snidlinggel) összekeverjük. Ezt kínáljuk mártogatósként a kisült bucihoz.

Vendégvárónak is kiváló húsvéti étel!

Jó étvágyat kívánunk!

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.