Kalácsban sült mustáros sonka tormamártással
Hozzávalók a tésztához:
- 100g margarin (pl. Vénusz)
- 600g Schar mix B kenyérliszt
- 450 ml langyos víz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál xantán gumi
- 50g cukor
- 50g friss élesztő (pl. Budafoki) vagy porélesztő
- 1 db tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 625g főtt füstölt tarja
- 50g mustár
- 2x5g friss reszelt torma
- 5dl tejföl/laktózmentes tejföl
- újhagyma, só, bors, snidling ízlés szerint
Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket: a főtt füstölt tarját összekockázzuk, majd serpenyőben lepirítjuk. Ízlés szerint mustárral, kb. 5g tormával, újhagymával, sóval és borssal fűszerezzük. Az így kapott tölteléket rakjuk majd a tésztába.
Elkészítjük a tésztát:
Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk. A margarint megolvasztjuk (de ne legyen forró). A liszttel alaposan összekeverjük a sót, cukrot és a xantánt, ezután hozzáadjuk a margarint és a felfutott élesztőt majd kézzel vagy robotgéppel simává dolgozzuk, dagasztjuk a tésztát. Lágy tésztát fogunk kapni, melyből olajos kézzel bucikat formálunk és megtöltjük a töltelékkel (az összezárt rész kerüljön az aljára, különben szétnyílik a teteje) majd egy tepsibe sorakoztatjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ebből a mennyiségből 5 – 6 bucit kapunk. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 25 perc alatt (sütő függő, végezzünk tűpróbát) készre sütjük.
A kisült kalácshoz ezután készítsük el a mártogatóst: A tejfölt a tormával (esetleg finomra vágott snidlinggel) összekeverjük. Ezt kínáljuk mártogatósként a kisült bucihoz.
Vendégvárónak is kiváló húsvéti étel!
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt szavak: ételallergia, gluténmentes, Gluténmentes diéta, gluténmentes élelmiszer, húsvéti recept, laktózérzékenység, laktózmentes, lisztérzékenység, recept, receptek, Táplálékallergia.
Közvetlen link.