Ízletes desszert glutén és tejmentesen
Képviselőfánk
Hozzávalók:
- 10 dkg Schar MixB kenyérliszt,
- 10 dkg tejmentes margarin,
- 1 dl víz,
- 5 tojás,
- 5 dl rizstej,
- 1 csipet só,
- 1 csomag vaníliás pudingpor, vagy 5 dl rizstej,
- 15 dkg cukor/nyírfacukor,
- 4 tojás ,
- 8 dkg kukoricakeményítő,
- ½ rúd vanília,
- 3 dl felverhető szójatejszín
Elkészítés:
A vizet a sóval és a margarinnal felforraljuk, beletesszük a lisztet, és csomómentesre kikavarjuk. Addig tartjuk a tűzön, míg teljesen sima lesz és a massza az edény falától elválik. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel alaposan kidolgozzuk. Sima csövű nyomózsákból egymástól kellő távolságra halmokat nyomunk egy sütőpapírral bevont tepsire. A tészta kb. a háromszorosára nő meg. A 200 fokra előmelegített sütő aljárba tegyünk egy vízzel teli edényt, mert ez segíti majd a fánkok felfúvódását.
Kb. 8-10 percig sütjük a fánkot, ez alatt a sütő ajtót ne nyitogassuk.
A kihűlt fánkok tetejét éles késsel levágjuk, megtöltjük az elkészített pudinggal, kevés tejszínhabot nyomunk rá, majd rátesszük a kalapot.
Vaníliapuding helyett készíthetünk sárga-krémet is:
A tejet a vaníliával felforraljuk, és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a keményítőt, és kevés hideg tejjel simára dolgozzuk. Folyamatos keverés mellett beleszűrjük a langyos tejet, gőzfürdő felett hevítjük. Forralni nem szabad, mert a tojássárgája összefut benne! A keményre felvert tojásfehérjét óvatosan a krémbe dolgozzuk.
Jó étvágyat kívánunk!
A recept természetesen elkészíthető normál lisztből is.
Kiemelt szavak: ételallergia, gluténmentes, Gluténmentes diéta, gluténmentes élelmiszer, lisztérzékenység, recept, receptek, Tejcukor mentes diéta, Tejmentes diéta.
Közvetlen link.