Zöldséges gluténmentes pite

húsvéti zöldséges pite

gluténmentes, laktózmentes, tejmentes



Hozzávalók a pitéhez

  • 15 dkg margarin (pl. Vénusz)
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só

Töltelék:

  • 60 dkg zöldség
  • 3 tojás
  • fűszer ízlés szerint
  • 1 tojás sárga, 1 kanál tejföl/laktózmentes tejföl/kókusztejszín/rizstejszín


Elkészítés:

húsvéti zöldséges pite
A hozzávalókból tésztát gyúrunk és fél órára a hűtőbe tesszük. A zöldségeket kevés zsiradékon pároljuk félkészre, vagy sós vízben főzzük félig puhára. A tejfölt keverjük simára a 3 tojással, reszelt sajttal, ízlés szerint fűszerezzük, majd adjuk a langyosra hűlt zöldséghez. Egy kapcsos tortaformát olajozzunk ki. A tésztát harmadoljuk el, a nagyobbik darabból kerek lapot nyújtunk és kibéleljük vele a formának az alját és oldalát is, kicsit érjen túl a peremén is. A zöldséges keveréket öntsük a tésztára és a maradék tésztából nyújtott lappal borítsuk be, az oldalán túlérő tésztával dolgozzuk össze a széleket. A sülés közben keletkező gőz kiengedéséhez a tészta tetején vágjunk 6-8 db kb. 2 cm-es lyukat, a tészta korongokat hajtsuk vissza, ezzel lényegében meg is díszítjük a piténket. A tetejét tejjel elkevert tojássárgájával kenjük meg.

175 fokra előmelegített sütőben a középső rácson süssük kb. 45 percig.


Az eredeti recept megtalálható  a kifőztük.hu 2012. áprilisi számában.

Jó étvágyat kívánunk!

Az eredmény nagyon finom laktató különlegesség.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.