Zöldséges gluténmentes pite
Hozzávalók a pitéhez
- 35 dkg Bezgluten házi liszt
- 15 dkg margarin (pl. Vénusz)
- 1 tojás
- 1-2 kanál tejföl/laktózmentes tejföl/rizstejszín/kókusztejszín
- 1 teáskanál só
Töltelék:
- 60 dkg zöldség
- 30 dkg tejföl/laktózmentes tejföl/kókusztejszín/rizstejszín
- 3 tojás
- 5 dkg sajt/ (Violife)
- fűszer ízlés szerint
- 1 tojás sárga, 1 kanál tejföl/laktózmentes tejföl/kókusztejszín/rizstejszín
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk és fél órára a hűtőbe tesszük. A zöldségeket kevés zsiradékon pároljuk félkészre, vagy sós vízben főzzük félig puhára. A tejfölt keverjük simára a 3 tojással, reszelt sajttal, ízlés szerint fűszerezzük, majd adjuk a langyosra hűlt zöldséghez. Egy kapcsos tortaformát olajozzunk ki. A tésztát harmadoljuk el, a nagyobbik darabból kerek lapot nyújtunk és kibéleljük vele a formának az alját és oldalát is, kicsit érjen túl a peremén is. A zöldséges keveréket öntsük a tésztára és a maradék tésztából nyújtott lappal borítsuk be, az oldalán túlérő tésztával dolgozzuk össze a széleket. A sülés közben keletkező gőz kiengedéséhez a tészta tetején vágjunk 6-8 db kb. 2 cm-es lyukat, a tészta korongokat hajtsuk vissza, ezzel lényegében meg is díszítjük a piténket. A tetejét tejjel elkevert tojássárgájával kenjük meg.
175 fokra előmelegített sütőben a középső rácson süssük kb. 45 percig.
Az eredeti recept megtalálható a kifőztük.hu 2012. áprilisi számában.
Jó étvágyat kívánunk!
Az eredmény nagyon finom laktató különlegesség.
Kiemelt szavak: egészséges életmód, életmód, ételallergia, gluténmentes, Gluténmentes diéta, gluténmentes élelmiszer, receptek, Reform táplálkozás, üzlet.
Közvetlen link.