Gluténmentes szilvás gombóc
Hozzávalók:
- 80 dkg héjában főtt burgonya
- 15 dkg Mester zsemlemorzsa
- 20 dkg Mester kenyérMix
- 2 tojás
- 10 dkg zsiradék
- 30 dkg szilva
- rizsliszt a nyújtáshoz, fahéj, kockacukor, porcukor és só
Elkészítés:
A burgonyát még melegen áttörjük, szétterítjük, és hűlni hagyjuk. Közben a szilvát kimagozzuk, a mag helyére 1-1 szem kockacukrot teszünk. A burgonyát a liszttel, zsiradékkal, két tojással és egy csipetnyi sóval összegyúrjuk. A burgonyás tészta rugalmas, lágy, nem ragacsos. Ebből a tésztából készíthetünk burgonyametéltet, gnoccit, nudlit, vagy gombócot. A gombóchoz a tésztát lisztezett deszkán ½ cm vastagra nyújtjuk, 8×8 cm-es kockákra vágjuk, vagy 8 cm vastag hengerré formáljuk, melyből 1 cm vastag szeleteket vágunk. Mindegyik közepére 1-1 szilvát, csipetnyi fahéjat teszünk, a sarkait összefogjuk és gombócokká formáljuk. Vigyázzunk, hogy a tészta mindenütt betakarja a tölteléket. A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízben főzzük meg. Ha feljönnek a víz felszínére, szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük. A zsemlemorzsát kevés olajon aranysárgára pirítjuk, a megfőtt gombócokat óvatosan, hogy össze ne törjenek megforgatjuk benne.
Tetejüket tálalás előtt porcukorral megszórjuk.