Ha még mindig van a húsvéti sonkából…

Sajtos-sonkás pogácsa2

A maradék húsvéti sonka felhasználásának remek módja az égetett tésztához hasonlóan készülő pogácsa vagy puffancs sütése.

 

Az alap égetett tészta recept 1 dl vízhez, esetleg tejhez, 10 dkg zsiradékot, 10 dkg lisztet és 1-2 tojást ír elő. A nagyobbrészt keményítőt tartalmazó gluténmentes lisztek azonos folyadék és zsiradék mennyiségekhez több tojást „vesznek fel”.

 

Hozzávalók (kb. 35-40 db.):

10 dkg gluténmentes lisztkeverék

10 dkg margarin / kókuszzsír

1 dl víz

3-4 tojás

10 dkg sonka

10 dkg reszelt sajt

 

Az elkészítés a képviselőfánkéhoz hasonlóan történik:

A vizet a sóval és a margarinnal felforraljuk, beletesszük a lisztet, és csomómentesre kikavarjuk. Addig tartjuk a tűzön, míg teljesen sima lesz és a massza az edény falától elválik. A tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel alaposan kidolgozzuk. Mivel a tészta elég ragadós, érdemes a robotgépet segítségül hívni, mert a kész tészta levegőssége főleg a kellő ideig tartó gondos keverés eredménye.

Ha ebből a masszából sima csövű nyomózsák segítségével egymástól kellő távolságra halmokat nyomunk egy sütőpapírral bevont tepsire, klasszikus képviselőfánkot süthetünk.

A maradék sonkát daráljuk le, vagy éles késsel vágjuk finomra, a sajtot reszeljük le. A már kihűlt tésztához dolgozzuk hozzá a sajtot és a sonkát, majd vizes kézzel kisebb diónyi gombócokat formáljunk belőle. A gombócokat sütőpapírral borított tepsire egymástól 4-5 cm távolságra helyezzük el, mert a tészta, sülés közben kb. a háromszorosára nő meg.

Sütés:

A 200-210°C fokra előmelegített sütő aljába tegyünk egy vízzel teli edényt, mert ez segíti majd a fánkok vagy puffancsok felfúvódását.

Alsó – felső sütési programon lehetőleg légkeverés nélkül kb. 15-18 percig süssük, amíg szép aranybarnára sülnek, ez alatt a sütő ajtót ne nyitogassuk.

 

Ha jól dolgoztunk puha levegős pogácsákat sütöttünk, de ne keseredjünk el, ha elsőre sajtos-sonkás tallérok kerülnek elő a sütőből, mert az ízük egyformán finom lesz.

A bejegyzés kategóriája: Gluténmentes Ételek, gluténmentes receptek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.