Fenyőmagos töltött pulyka
Hozzávalók
• margarin az alufólia kikenéséhez
• 20 szelet nagyobb sonka
• 1 kg pulykamell
A töltelékhez
• 2,5 dkg tejmentes margarin (pl. Liga)
• 1 evőkanál olívaolaj
• 2 fej vöröshagyma
• 15 dkg sonka
• 5 dkg fenyőmag
• 4 gerezd fokhagyma
• zsályalevél
• 2 db citrom reszelt héja
• kb. 40 g petrezselyem
• 100 g gluténmentes zsemlemorzsa
• 1 db tojás
• só,bors
Elkészítés
A töltelékhez egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük a vajat és az olajat, beletesszük a felszeletelt hagymát, üvegesre pároljuk, majd kiszedjük és félretesszük.
A kockára vágott sonkát kb. 5 perc alatt aranyszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fenyőmagot, a finomra vágott fokhagymát, a felaprított zsályát és a citromhéjat. További 1 percig sütjük, míg a fenyőmag barnulni nem kezd.
Belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, majd az egészet ráöntjük a hagymára. Hozzákeverjük a zsemlemorzsát a tojással együtt, és sózzuk, borsozzuk.
Kivajazunk egy 50×60 cm-es alufóliát. Egymással párhuzamosan ráhelyezünk 5 szál kötözőspárgát
(amivel a pulykamellet össze tudjuk kötözni), majd a sonkaszeleteket rácsszerűen elhelyezzük a spárgákon.
Felnyitjuk a bőrével lefelé fordított pulykamellet, és mindkét oldalát néhány helyen behasítjuk. Folpackkal befedjük, és sodrófával addig lapítjuk, míg a hús mindenhol 5 cm vékony nem lesz. Egy téglalap alakú formát kapunk. (Ügyeljünk, hogy a bőrét ne sértsük meg!)
A pulykamellet a sonkaszeletekre helyezzük, sózzuk, borsozzuk, majd rákanalazzuk a tölteléket. Ezután a pulykamellet a sonkaszeletekkel együtt felgöngyölítjük, a spárgával pedig szorosan összekötözzük, nehogy a töltelék kifolyjon.
A sütőt előmelegítjük 180 °-ra. A húst kb. 1 óra alatt megsütjük.
Az utolsó 10 percben a fólia nélkül sütjük. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, és lefedve 10 percig pihentetjük.
Kicsit időigényes , de megéri elkészíteni, mert nagyon finom főétel lehet az ünnepi menühöz is.
A recept megjelent a receptvarázs oldalán is.
Kukoricás burgonyapüré almába töltve
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg burgonya
- 4 db nagyobb alma
- 1 konzerv kukorica
Elkészítés
A burgonyát apró kockára vágjuk, ízesítjük és megfőzzük, majd összetörjük, margarinnal és egy kevés tejjel. Belekeverjük a kukoricát majd az almákba töltjük a burgonyapürét. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Az almát kettévágjuk magházát kivájjuk és a belsejét kiszedjük
Kiemelt szavak: Gluténmentes diéta.
Közvetlen link.