Fehérjeszegény Mézes Gesztenyés Kalács

 


Hozzávalók a tésztához:

  • 50 g élesztő,
  • 5 dkg cukor,
  • 3 dkg méz,
  • 5 dkg vaj, vagy margarin ,
  • 2 zacskó vaníliás cukor,
  • 1 csipet só,
  • ½ tk mézeskalács fűszerkeverék,

Töltelék:

  • 5 dkg mazsola,
  • 15 dkg gesztenye massza,
  • 100 ml rizstej/tej ,
  • 8 dkg méz,
  • 2 zacskó vaníliás cukor,
  • 1 mk. fahéj, rum aroma .

Elkészítés:
A fehérjeszegény liszthez keverjük az élesztőt. A vajat vagy margarint felmelegítjük, fokozatosan hozzáadjuk a mézet, cukrot, vaníliás cukrot, rizstejet, sót, és az összekevert tojáspótló port. Majd hozzáöntjük az elkevert élesztős masszához. Félretesszük, és kétszeresére kelesztjük, miközben elkészítjük a tölteléket. A rizstejet, a cukorral, mézzel, vaníliás cukorral, gesztenye masszával krémszerűre főzzük. Hozzáadjuk a fahéjat, a rumaromával meglocsolt mazsolát. Ha híg lenne, adhatunk hozzá zsemlemorzsát, vagy keményítőt. A megkelt tésztát kinyújtjuk, egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd mindkét széléről feltekerjük. Margarinnal kikent és kevés fehérjeszegény liszttel kiszórt kuglófformába fektetjük. Félretesszük, és ismét hagyjuk kelni. Előmelegített, 180 °C –os  sütőbe tesszük, 45 percig sütjük. A szép szín érdekében sütés előtt és közben is tetejét megkenjük cukros rizstejjel. Minután megsült, a tetejét megszórhatjuk porcukorral.

A receptet köszönjük Kiss Erikának, a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika  terápiás dietetikusa és  táplálkozástudományi szakértőjének

A receptet természetesen normál lisztből, tojásból és tejből is elkészíthetik.

Készítsék el Önök is! Jó étvágyat Kívánunk!

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.