Fehérjeszegény Mézes Gesztenyés Kalács
Hozzávalók a tésztához:
- 500 ml rizstej,/tej
- 50 g élesztő,
- 5 dkg cukor,
- 3 dkg méz,
- 25 dkg fehérjeszegény liszt (Bezgluten)/ liszt
- 5 dkg vaj, vagy margarin ,
- 2 zacskó vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- ½ tk mézeskalács fűszerkeverék,
Töltelék:
- 5 dkg mazsola,
- 15 dkg gesztenye massza,
- 100 ml rizstej/tej ,
- 8 dkg méz,
- 2 zacskó vaníliás cukor,
- 1 ek. fehérjeszegény zsemlemorzsa, vagy keményítő ,
- 1 mk. fahéj, rum aroma .
Elkészítés:
A fehérjeszegény liszthez keverjük az élesztőt. A vajat vagy margarint felmelegítjük, fokozatosan hozzáadjuk a mézet, cukrot, vaníliás cukrot, rizstejet, sót, és az összekevert tojáspótló port. Majd hozzáöntjük az elkevert élesztős masszához. Félretesszük, és kétszeresére kelesztjük, miközben elkészítjük a tölteléket. A rizstejet, a cukorral, mézzel, vaníliás cukorral, gesztenye masszával krémszerűre főzzük. Hozzáadjuk a fahéjat, a rumaromával meglocsolt mazsolát. Ha híg lenne, adhatunk hozzá zsemlemorzsát, vagy keményítőt. A megkelt tésztát kinyújtjuk, egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd mindkét széléről feltekerjük. Margarinnal kikent és kevés fehérjeszegény liszttel kiszórt kuglófformába fektetjük. Félretesszük, és ismét hagyjuk kelni. Előmelegített, 180 °C –os sütőbe tesszük, 45 percig sütjük. A szép szín érdekében sütés előtt és közben is tetejét megkenjük cukros rizstejjel. Minután megsült, a tetejét megszórhatjuk porcukorral.
A receptet köszönjük Kiss Erikának, a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika terápiás dietetikusa és táplálkozástudományi szakértőjének
A receptet természetesen normál lisztből, tojásból és tejből is elkészíthetik.
Készítsék el Önök is! Jó étvágyat Kívánunk!
Kiemelt szavak: Fehérjeszegény diéta, PKU, recept, receptek, üzlet.
Közvetlen link.