Farsangi fánk receptek

A farsang elengedhetetlen édessége a Farsangi fánk. Gluténérzékenyek számára számos kipróbált gluténmentes receptet találtunk az interneten, melyekből néhányat összegyűjtöttünk.

 

Bezguten farsangi fánk

Bezguten farsangi fánk

Íme, a receptek! Érdemes megkóstolni!

BARBARA

  • 250 ml tej
  • 10 g élesztő
  • 25 g margarin
  • 30 g porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • késhegynyi só

B.CORN

  • 12 g élesztő
  • 30 g vaj
  • 2 tojás sárgája
  • kb. 200 ml tej
  • 30 g porcukor
  • késhegynyi só

GLUTENIX

  • kb. 200 ml langyos tej
  • 30 g friss élesztő
  • 50 g cukor
  • 60 g olaj
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

EMESE SÜTIPOR

  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 100 ml tej
  • 50 g élesztő
  • 50 g olvasztott margarin

MESTER

  • 3 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 50 g olvasztott margarin
  • 30 g friss élesztő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál rum
  • 250-300 ml tej vagy víz

SCHAR

  • 200 ml tej, vagy tejpótló
  • 30 g élesztő
  • 40 g cukor
  • 50 g olvasztott margarin vagy olaj
  • 2 db tojás sárga
  • csipet só
  • vaníliás porcukor
  • lekvár

BEZGLUTEN

  • 150 ml tej, vagy tejpótló
  • 25 g élesztő
  • 40 g cukor
  • 50 g olvasztott margarin vagy olaj
  • 2 db tojás sárga
  • csipet só
  • vaníliás porcukor
  • lekvár

Bármelyik alapanyagot választhatjuk, a Farsangi fánk igazi titka a kelesztésben és a sütésben rejlik!

 

Elkészítés:

1-1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt – 2 kanál liszt hozzáadásával kovászt is készíthetünk. Akkor jó a kovász, ha felületén széles repedések keletkeznek (kb. 10-15 perc).
A sóval elkevert liszthez adjuk hozzá az érett kovászt, a tojások sárgáját, zsiradékot és a maradék tejet. Lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kell, hogy kapjunk. A tésztát alaposan dolgozzuk ki, amíg selymesen fényes, hólyagos lesz és elválik az edény falától. Felületét enyhén meglisztezzük és meleg helyen, letakarva kb. 30 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, vagy kezünkkel szétnyomkodjuk. A tészta felületét közben lisztezhetjük, csak vigyázzunk, hogy a tészta belsejébe már ne kerüljön.
Nagyobb pogácsaformával – 6-7 cm – kiszaggatjuk, letakarjuk és addig pihentetjük, amíg másfélszeresükre kelnek a fánkok (kb.30 perc). A megkelt fánk középen ujjal kis benyomatot készítünk.
A fánkokat közepesen forró, bő olajban sütjük úgy, hogy a lyukasztott felével lefelé kerüljön az olajba. Fedő alatt aranysárgára sütjük, szűrőkanállal megfordítjuk és fedő nélkül sütjük készre.
Rácsra vagy nedvszívó papírra szedjük.
Porcukorral, vaníliás cukorral, lekvárral kínáljuk.

Ebből a mennyiségből kb. 15 db fánk készül.

 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.