„Kóstolás nélkül NE sózzon!” javasolja a Nemzeti Sócsökkentő Program

STOP SÓ: „Ne legyen besózva!”

Az elmúlt évtizedben több olyan tudományos vizsgálat történt világszerte, melyek eredményeként bizonyítékokkal is alátámasztható a túlzott sóbevitel egészségkárosító hatása.

A só fogyasztás kapcsolata a vérnyomással ma már széles körben ismert a köztudatban is. A magas sótartalmú étel azonban nemcsak a magas vérnyomás kialakulásában játszik szerepet, hanem az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is növeli. Sőt újabban a népbetegségnek számító csontritkulás és a cukorbetegség rizikótényezői között is felmerült a túl sok só bevitele.

A napi maximális sóbevitel a WHO ajánlása szerint 5 gramm. Ez a kb. teáskanálnyi konyhasó (NaCl; nátrium-klorid) 2 gramm nátriumot tartalmaz, ami a szervezet napi szükségletének megfelelő mennyiség. Sajnos mind az európai, mind az amerikai lakosság ennél lényeges több, átlagosan 2-3 szoros mennyiségű konyhasót, vagyis nátriumot fogyaszt el naponta.

A lakosság tájékoztatását és a megelőző, egészségvédő programok segítségével, köztük az élelmiszeripar szereplőinek bevonásával a napi sóbevitel csökkentését célozta meg az Európai Sócsökkentő Keretprogram, melyhez 2008-ban Magyarország is csatlakozott.

A STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program részleteiről, a túlzott só fogyasztás szervezetre gyakorolt hatásairól, a sóbevitel tudatos csökkentését célzó javaslatokról bővebben a stopso.eu oldalon olvashatnak.

Forrás: OETI

A bejegyzés kategóriája: Cikk ajánló
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.