Szilva jelentősége táplálkozásunkban

 

szilva
Szilva a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcs. A hazai szilva szezonja  júliustól egészen októberig tart, importból pedig bármikor kerülhet szilva az asztalunkra.


Táplálkozás-élettani hatása

  • a szilva nem tekinthető gyógynövénynek

  • beltartalmi értéke kiemelkedő

  • népi gyógyászatban meghűléses betegségek esetén jó hatással van szervezetünkre

  • a népi gyógyászat szerint nátha ellen fogyasszunk reggelente 6-8 szem aszalt szilvát, ami pár napon belül megszüntetheti a makacs náthát

  • kiváló frissítő, serkentő hatású gyümölcs

  • a friss és aszalt szilva igen gazdag káliumban

  • vitaminok közöl kiemelkedik a B1 és B2-vitamin tartalma

  • növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben

  • magas rosttartalmának köszönhetően, serkenti a bélműködést, így javasolt székrekedés ellen

  • különösen az aszalt szilva mellé igyunk sok folyadékot
  • az aszalt szilvát érdemes beáztatni vagy megfőzni, mert ezáltal növeljek a víztartalmát

  • magas víztartalmának  köszönhetően nagyon jó szomjoltó

 

Tápanyagtartalom 100 g vörös szilvában

Energia: 197 kJ/47 kcal

Fehérje: 0,8g

Szénhidrát: 10,2g

Víztartalom 87 g

Foszfor: 30 mg

Kalcium: 14 mg

B1-vitamin: 50 qg

B2-vitamin: 50 qg

C-vitamin: 5 mg

 

Forrás:

Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, Szalay 2012

Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, 2006

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.