Ribiszke táplálkozás-élettani hatása

ribiszke

 

ribiszke termésmennyisége a  bogyós gyümölcsök közül a szamóca után a második helyen szerepel.
• Jelentős vitamin és ásványi anyag tartalma miatt, az utóbbi két évtizedben jelentősen megnövekedett a ribiszke utáni kereslet.
• Beltartalmi értékek és feldolgozás szempontjából a fekete ribiszke értékesebb tápanyagokban, mint a piros ribiszke.
• Élénkítő hatását gazdag és kedvező összetételű cukor-, pektin-, cser-, cellulóz-, festő-és aromatikus anyagainak köszönheti.
• Hazánkban az üzemileg termesztett gyümölcsfajok közül legnagyobb a C-vitamin tartalma, nagy előnye, hogy a feldolgozási technológia alkalmazásakor a C-vitamin tartalom nagy része megmarad a gyümölcsben. A piros ribiszke C-vitamin tartalma, illetve beltartalmi értékei jóval kevesebb.
• A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan kitűnő vértisztító hatással rendelkezik.
• Magas vastartalma révén vérszegénységben is javasolt a fogyasztása.
• A ribizli olaj nyugtatja az érzékeny bőrt, ápolja a száraz, érdes bőrfelületet és megszünteti a viszketést.
• A ribizliből készült szörp kitűnő gyógyszer a máj méregtelenítésére.

Tápanyagtartalom 100 g fekete ribiszkében:


Energiatartalma:
 143kJ/34kcal
Fehérjetartalma: 0,6g
Szénhidráttartalma: 7,0g
C-vitamin tartalma: 30mg
E-vitamin tartalma: 0,2mg
B1-vitamin tartalma: 40qg
B2-vitamin tartalma: 30qg
Foszfor tartalma: 35g
Kalcium tartalma: 39,8g
Kálium tartalma: 187g
Magnézium tartalma: 17g
Vas tartalma: 4,5g

 

Forrás: Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, Szalay,2012

Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, Medicina,2006

A bejegyzés kategóriája: Zöldségek, gyümölcsök jelentősége
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.