Padlizsán jelentősége táplálkozásunkban

padlizsán


A padlizsán Európában a XIII-XIV. században vált ismertté. Biológiai értéket elsősorban foszfor, mész és cukortartalma adja.A padlizsánt nem tekintjük gyógynövénynek

  •  Magas antioxidáns tartalmánál fogva jótékony hatás
  • Alacsony kalóriatartalma révén ideális táplálék a fogyókúrában
  • Jelentős a C-vitamin, folsav, niacin és pantoténsav tartalma.
  • Ásványi anyag tartalma közül kiemelkedik a kálium, foszfor, magnézium és kalcium tartalma
  • Alacsony a nátrium tartama
  • Felhasználása sokrétű, elkészíthetjük sütve, töltve, grillezve, rántva, párolva, levesnek és mártásnak is

Tápérték 100 g padlizsánban:

Energia:113kJ/27kcal

Fehérje: 1,3g

Szénhidrát: 4,8g

Zsír: 0,0g

Élelmi rost: 2,58g

Kalcium: 10mg

Kálium: 145mg

Foszfor: 21mg

Magnézium: 16mg

Nátrium: 3mg

Folsav: 31qg

C-vitamin: 30qg

Forrás:

Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, Szalay 2012

Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, 2006

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.