Padlizsán jelentősége táplálkozásunkban
A padlizsán Európában a XIII-XIV. században vált ismertté. Biológiai értéket elsősorban foszfor, mész és cukortartalma adja.A padlizsánt nem tekintjük gyógynövénynek
- Magas antioxidáns tartalmánál fogva jótékony hatás
- Alacsony kalóriatartalma révén ideális táplálék a fogyókúrában
- Jelentős a C-vitamin, folsav, niacin és pantoténsav tartalma.
- Ásványi anyag tartalma közül kiemelkedik a kálium, foszfor, magnézium és kalcium tartalma
- Alacsony a nátrium tartama
- Felhasználása sokrétű, elkészíthetjük sütve, töltve, grillezve, rántva, párolva, levesnek és mártásnak is
Tápérték 100 g padlizsánban:
Energia:113kJ/27kcal
Fehérje: 1,3g
Szénhidrát: 4,8g
Zsír: 0,0g
Élelmi rost: 2,58g
Kalcium: 10mg
Kálium: 145mg
Foszfor: 21mg
Magnézium: 16mg
Nátrium: 3mg
Folsav: 31qg
C-vitamin: 30qg
Forrás:
Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, Szalay 2012
Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, 2006