Kukorica jelentősége táplálkozásunkban
A kukorica a pázsitfűfélék családjába tartozik. Származási helye Mexikó, valamint Közép-Amerika. Amerika felfedezése után a kukorica Európában is elterjedt.
Táplálkozás-élettani jelentősége
- a kukoricát gyógynövénynek tekintjük
- a népi gyógyászatban gyógyhatását alkalmazzák hólyagbántalmak, vizelési nehézségek előfordulása esetén
- a kukoricabajusz magában és keverékekben is hatékony a húgyutak bántalmaira
- hatásos vesekő és vesehomok esetén
- alkalmazzák fogyasztóteák összetételeként is
- magas a keményítő és fehérjetartalma
- magas a vitamin és ásványi anyag tartalma
- csökkenti a koleszterin szintet és segíti az érelmeszesedés elkerülését
- Foszfortartalmának köszönhetően enyhítheti a hátgerincfájdalmat a belőle készült gyógyszerekkel
Érdekesség
A népi hagyomány szerint hasmenés ellen a kukoricát durvára, szemcsésre darálták, szitálták és a visszamaradt szemeket vízben megfőzték. Napjában kétszer-háromszor fogyasztottak belőle.
A magas vérnyomást a lemorzsolt csutka is gyógyítja. Az apróra vágott csutkából félmaraknyét főztek fel egy liter vízben és naponta négyszer –ötször 2 dl-t fogyasztottak.
Tápanyagtartalom 100g csemege kukoricában
Energia: 550kJ/131kcal
Fehérje: 4,7g
Szénhidrát: 23,6g
Foszfor: 38mg
Kalcium: 7mg
Kálium: 330mg
Magnézium: 120mg
Nátrium: 6mg
B1-vitamin: 48qg
B2-vitamin: 57qg
Folsav: 26qg
Élelmi rost: 8,8g
Forrás:
Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, Szalay, 2012
Rodler Imre: Új-Tápanyagtáblázat, Medicina, 2006