Köles jelentősége

köles étel

A köles legősibb termesztett gabonaféle Kínában már a rizs fogyasztása előtt fő élelemforrás volt.
Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. Fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében.

A köles fehérje tartalma is igen jelentős. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található.
Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.

A köles rendszeres fogyasztás esetén lúgosító, immunerősítő, jó hatással bír emésztő rendszerünkre.

Forrás: joegeszseget.hu

A bejegyzés kategóriája: Zöldségek, gyümölcsök jelentősége
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.