Görögdinnye jelentősége táplálkozásunkban
A görögdinnye a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.
A görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsünk. Szezonja július elejétől szeptember elejéig tart.
Táplálkozás élettani hatása
- A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz, ennek köszönhetően kitűnő vízhajtó, vesetisztító és salaktalanító.
- Fogyasztása hasznos, ha betegségből lábadozol, mert pótolja vizet, és elősegíti a gyógyulást a szervezet kitakarításával.
- A görögdinnyében a paradicsomhoz hasonlóan megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségedre. A likopin gyorsan köti meg a káros szabadgyököket, melyek elősegítik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Tápérték 100 g görögdinnyében
Energia: 122KJ/29kcal
Fehérje: 0,5g
Szénhidrát: 6,5g
Zsír: 0,0g
Kalcium: 19,4g
Kálium: 147g
Magnézium: 15g
B1-vitamin: 40qg
B2-vitamin: 20qg
Folsav: 2,2qg
C-vitamin: 7mg
Forrás:
Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, Szalay 2012
Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, 2006
Kiemelt szavak: ásványi anyag, Diéta cukorbetegek számára, egészséges életmód, életmód, elhízás, Fehérjeszegény diéta, Gluténmentes diéta, Reform táplálkozás, Tejcukor mentes diéta, Tejmentes diéta, Tojásmentes diéta, vitamin.
Közvetlen link.