Citrom jótékony hatása
A citrom egyik legértékesebb összetevője a nagy mennyiségű C-vitamin tartalma. Fontos tudni, hogy a C-vitamin hő hatására bomlik, ezért ne tegyük forró teába, előtte mindenképp hűtsük le. A citromot érdemes hűtőben tárolni a kiszáradás elkerülése érdekében.
Táplálkozás-élettani hatása
- a citrom gyógynövénynek tekinthető
- C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti a szervezet immunrendszerét
- jelentős a glikozid antibakteriális hatása
- illóolaj tartalma serkenti az emésztést
- citromlé jó hatású megfázás, légúti fertőzés esetén-nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatású
- frissítő hatású
- álmatlanság esetén idegnyugtató
- magas savtartalma ellenére gyomorégés ellen is használható
- szépészeti célra is felhasználható: hajöblítés, arcpakolás, töredezett köröm kezelésére, kéz bőrének ápolása, tisztítása
- népi tapasztalat szerint rovarcsípés esetén a csípésre helyezett citromkarika megakadályozza a felhólyagzódást és enyhíti a viszketést
Tápanyagtartalom 100g citromban
Energia: 113kJ/27kcal
Fehérje: 0,4g
Szénhidrát: 2,3g
Sav: 5,8g
Foszfor: 50mg
Kalcium: 14mg
Kálium: 275mg
Magnézium: 20mg
C-vitamin: 45mg
B1-vitamin: 60qg
B2-vitamin: 20qg
Forrás: Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, 2012
Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, 2006