Citrom jótékony hatása

 

citrom5

A citrom egyik legértékesebb összetevője a nagy mennyiségű C-vitamin tartalma. Fontos tudni, hogy a  C-vitamin hő hatására bomlik, ezért ne tegyük forró teába, előtte mindenképp hűtsük le. A citromot érdemes hűtőben tárolni a kiszáradás elkerülése érdekében.


Táplálkozás-élettani hatása

  • a citrom gyógynövénynek tekinthető
  • C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti a szervezet immunrendszerét
  • jelentős a glikozid antibakteriális hatása
  • illóolaj tartalma serkenti az emésztést
  • citromlé jó hatású megfázás, légúti fertőzés esetén-nyákoldó és gyulladáscsökkentő hatású
  • frissítő hatású
  • álmatlanság esetén idegnyugtató
  • magas savtartalma ellenére gyomorégés ellen is használható
  • szépészeti célra is felhasználható: hajöblítés, arcpakolás, töredezett köröm kezelésére, kéz bőrének ápolása, tisztítása
  • népi tapasztalat szerint rovarcsípés esetén a csípésre helyezett citromkarika megakadályozza a felhólyagzódást és enyhíti a viszketést

 

Tápanyagtartalom 100g citromban

Energia: 113kJ/27kcal

Fehérje: 0,4g

Szénhidrát: 2,3g

Sav: 5,8g

Foszfor: 50mg

Kalcium: 14mg

Kálium: 275mg

Magnézium: 20mg

C-vitamin: 45mg

B1-vitamin: 60qg

B2-vitamin: 20qg


Forrás: Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, 2012

Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, 2006

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.