Cikória jelentősége

Cikória jelentősége, tápanyagtartalma

cikória

Cikória az egyik legősibb zöldségféle. Az őszirózsafélék családjába tartozó mezei katáng nemesített változata. Egyes fajtáit levelükért termesztik, a gyökércikória fajtacsoport fajtáinak gyökeréből kávépótlót készítenek.

Jelentősége

  • magas rosttartalmának köszönhetően, jó hatással van emésztőrendszerünkre
  • jelentős az ásványi anyag tartalma, tartalmaz meszet, foszfort, kalciumot, káliumot
  • jelentős jódforrás
  • inulin tartalmának köszönhetően, cukorbetegek táplálkozásába is beilleszthető

  • vitaminban gazdag téli zöldségünk

  • jellegzetes kesernyés ízű


A cikóriát fogyaszthatjuk salátaként vagy kávépótló formájában.

Kávépótlóként
A cikória egyik nemesített változatát, melynek felaprított és megpirított gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni, már a 17. század óta kávépótlásra termesztik. A termelés leginkább háborús időkben lendült fel, amikor a tengerentúlról nem lehetett babkávét behozni Európába. Nálunk a második világháború alatt terjedt el, de utána is évtizedekig fogyasztották.

Kapható Zamat, Cikória kávépótló, valamint a Maci instant kávé.
Cikória kávé kínálatunkat ide kattintva megtekintheti

Salátaként
Salátaként jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet és foszfort tartalmaz. C-vitamin-tartalma azonban elhanyagolható.

Veseműködés-szabályozó, bélmozgást serkentő, epekiválasztó és szervezeterősítő hatású. Novembertől márciusig kapható saláta formájában, nem probléma, amennyiben nem tudjuk azonnal felhasználni, mert hetekig eltartható.



Cikória tápanyagtartalma 100g termékben:

cikória gyökér
Energia: 71KJ/17kcal
Zsír: 0,2 g
Szénhidrát: 2,3 g
Fehérje: 1,3 g
Foszfor: 26 mg
Kalcium: 25,6 mg
Kálium: 194 mg
Magnézium: 12,9 mg
Nátrium: 4,3  mg
B1-vitamin: 51 qg
B2-vitamin: 33 qg
Folsav: 50 qg
Karotin: 1,3 mg
C-vitamin: 8,7 mg

A bejegyzés kategóriája: Zöldségek, gyümölcsök jelentősége
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.