Cikória jelentősége
Cikória jelentősége, tápanyagtartalma
Cikória az egyik legősibb zöldségféle. Az őszirózsafélék családjába tartozó mezei katáng nemesített változata. Egyes fajtáit levelükért termesztik, a gyökércikória fajtacsoport fajtáinak gyökeréből kávépótlót készítenek.
Jelentősége
- magas rosttartalmának köszönhetően, jó hatással van emésztőrendszerünkre
- jelentős az ásványi anyag tartalma, tartalmaz meszet, foszfort, kalciumot, káliumot
- jelentős jódforrás
- inulin tartalmának köszönhetően, cukorbetegek táplálkozásába is beilleszthető
- vitaminban gazdag téli zöldségünk
- jellegzetes kesernyés ízű
A cikóriát fogyaszthatjuk salátaként vagy kávépótló formájában.
Kávépótlóként
A cikória egyik nemesített változatát, melynek felaprított és megpirított gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni, már a 17. század óta kávépótlásra termesztik. A termelés leginkább háborús időkben lendült fel, amikor a tengerentúlról nem lehetett babkávét behozni Európába. Nálunk a második világháború alatt terjedt el, de utána is évtizedekig fogyasztották.
Kapható Zamat, Cikória kávépótló, valamint a Maci instant kávé.
Cikória kávé kínálatunkat ide kattintva megtekintheti
Salátaként
Salátaként jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet és foszfort tartalmaz. C-vitamin-tartalma azonban elhanyagolható.
Veseműködés-szabályozó, bélmozgást serkentő, epekiválasztó és szervezeterősítő hatású. Novembertől márciusig kapható saláta formájában, nem probléma, amennyiben nem tudjuk azonnal felhasználni, mert hetekig eltartható.
Cikória tápanyagtartalma 100g termékben:
Energia: 71KJ/17kcal
Zsír: 0,2 g
Szénhidrát: 2,3 g
Fehérje: 1,3 g
Foszfor: 26 mg
Kalcium: 25,6 mg
Kálium: 194 mg
Magnézium: 12,9 mg
Nátrium: 4,3 mg
B1-vitamin: 51 qg
B2-vitamin: 33 qg
Folsav: 50 qg
Karotin: 1,3 mg
C-vitamin: 8,7 mg
Kiemelt szavak: ásványi anyag, cukorbetegség, egészséges életmód, Kalcium, vitamin, vitaminok.
Közvetlen link.