Alma jótékony hatása

 

alma


Az alma a rózsavirágúak családjába tartozó nemzetség. Az alma a gyümölcsök közül az egyik legjelentősebb és legnagyobb mennyiségben termesztett, illetve fogyasztott gyümölcsünk.  „Napi egy alma elfogyasztásával elkerülhetjük az orvost”- tartja a népi mondás.

Táplálkozás élettani jelentősége

  • jelentős a rost, sav, vitamin és ásványi anyag tartalma
  • az alma rendkívül jó antioxidáns forrás, különösen a héjában találhatók gazdagon ilyen vegyületek
  • kiemelkedő a kalcium-, magnézium-, foszfor-, kálium-, cink-, mangán, és  C-vitamin tartalma
  • a gyümölcsök közül az alma pektin tartalma a legmagasabb, jótékony hatással bír emésztésünkre
  • napi két alma elfogyasztásával megelőzhetjük a székrekedés kialakulását
  • frissen préselt almalé kiváló üdítő hatású és kiválasztást fokozó ital
  • almalé fogyasztása javasolt emésztési panaszok megelőzésére is
  • az  alma védelmet nyújt a szájüregi betegségekkel szemben

Gyógyhatású készítményei

  • aki alvászavarral küzd segíthet az almahéj tea, melyet mézzel ízesítsünk
  • az almahéj tea idegnyugtató, stressz ellen is hatásos
  • népi gyógyászatban a makacs köhögés esetén vágjunk szeletekre 1 kg almát (héjastól), majd öntsük le 1 literforrásban lévő vízzel, adjunk hozzá 3 citrom kifacsart levét és 1 órán keresztül lefedve pihentetjük, édesítsük 50g mézzel. Fogyasztása melegen naponta többször javasolt.

 

Tápanyagtartalom 100 g almában

alma3


Energia:
130kJ/ 31kcal

Fehérje: 0,4 g

Szénhidrát: 7 g

Foszfor: 8 mg

Kalcium: 5,5 mg

Kálium: 112 mg

Magnézium: 6 mg

Nátrium: 2 mg

Vas: 0,30 mg

B1-vitamin: 50 qg

B2-vitamin: 50 qg

Folsav: 6 qg

C-vitamin: 5 mg

Élelmi rost: 3,7 g

 

Forrás:

Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, 2012

Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, 2006

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Zöldségek, gyümölcsök jelentősége
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.