Gluténmentes gabonák: Karob és a köles jelentősége

Karob vagy más néven szentjánoskenyér

karob

A szentjánoskenyér (Ceratonia siliqua) a Földközi-tenger vidékén honos szubtrópusi örökzöld fa termése. A kb. 20 cm hosszúságú fényes, barna hüvelyek húsa jellegzetesen  kakaó illatú. A termés belsejében fehérjékben és vitaminokban gazdag, magas cukortartalmú magvak lapulnak, melyeket egyforma méretük és súlyuk miatt az ókorban mérőeszközként használtak (egy mag = egy karát)
Az érett hüvelytermést, leszedése után szárítják, aprítják, majd különböző mértékben pörkölik. Legjobb minőségűnek az enyhén pörkölt, világos színű karobot tartják.
A termés őrölt formája a karobpor vagy szentjánoskenyér liszt. Kakaóra jellemző színe és illata, kellemes édes íze miatt annak helyettesítésére használják. Ezen kívül kiváló sűrítőanyag is, melyet az élelmiszeripar is kihasznál. E 410 néven számos édesipari termékben megtalálható.
Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin, valamint kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál. Gluténmentes, oxálsavmentes, teobromint, koffeint nem tartalmaz, antioxidáns hatású. Alacsonyabb fehérjetartalma miatt kevésbé allergizál.

 

Köles

köles

A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Több mint 10 ezer évvel a rizs bevezetése előtt, már Kína fő terménye volt. Ázsiában és Afrikában ma is fontos alapélelmiszer. B vitaminokban és ásványi anyagokban (vas, magnézium, foszfor, kálium) igen gazdag, de magas a rost-, és fehérjetartalma is. A hagyományos gabonáknál könnyebben emészthető, az egyetlen lúgos kémhatású gabona. Jótékonyan hat a kötőszövetek állapotára, javítja az immunrendszer működését. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szérum koleszterin szint. Vashiányos állapotokban is kiváló.

Főleg kásaként közkedvelt, magjai főzéskor sokszorosára duzzadnak. Fogyaszthatjuk köretnek is, elkészítése a rizzsel megegyező. Glutén- vagyis sikérmentes, így normál étrend mellett kenyérsütéshez búza-vagy rozsliszttel keverve használják. Lisztje lepény- és palacsintasütésre, ételek sűrítésére is alkalmas.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.