Anyatejes táplálás szerepe az allergiás megbetegedések megelőzésében
Több mint 20 éve már, hogy augusztus 1-én és az azt követő héten több, mint 120 országban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára a szoptatás világnapja alkalmából.
Júliusi cikkünkben az allergiaprevenció szempontjából kapcsolódunk a jeles naphoz.
1990. augusztus 1-én 32 ország kormánya és 10 ENSZ szervezet írta alá az „Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről és Támogatásáról”című dokumentumot. A nyilatkozatban foglaltak megvalósítására 1991. február 15-én megalakult a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége, majd a WHO 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává.
Anyatejes táplálás előnye
Az anyatej a csecsemő számára a legértékesebb és egyben a legfontosabb táplálék.
A legújabb ajánlás szerint az Egészségügyi Minisztérium 2009-es protokollja alapján az egészséges csecsemő számára a kizárólagos szoptatás 6 hónapos korig javasolt. A 6 hónapon át sikeresen szoptatott csecsemőknél a kiegészítő táplálás és glutén bevezetése a 17-26. hét között ajánlott, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a csecsemő a kiegészítő táplálék bevezetésének időpontjában és azt követően is szopjon.
Az allergia megelőzésére vonatkozó aktuális nemzetközi ajánlások
Csecsemőkorban az allergia kialakulásának elsődleges megelőzése az anyatejes táplálás. Az anyatej jelentősen csökkenti a csecsemőkori ekcéma, a tápszerek kiváltotta tejallergia gyakoriságát és a csecsemő-kisdedkori asztmás jellegű nehézlégzés jelentkezését.
Azoknál a gyermekeknél, akiknek a családjában allergiás betegségek fordulnak elő, fokozottan hajlamosak az allergiás megbetegedések kialakulására. Ilyen esetekben már a születéskor el kell kezdeni az allergia megelőzését.
Az allergia szempontjából veszélyeztetett családok gyermekei számára javasolt
- a kizárólagos anyatejtáplálás 4-6 hónapos korig
- hozzátáplálás szilárd ételekkel, lehetőleg a szoptatással párhuzamosan fokozatosan bevezetve történjen, a 17-26. hét között, a korai vagy késleltetett hozzátáplálás fokozhatja az ételallergiák kialakulásának kockázatát
- anyatej hiányában, illetve pótlására hidrolizált vagy extenzíven hidrolizált, de nem szója alapú tápszerek alkalmazása
A korábbi ajánlások már a terhesség és szoptatás idején az anya számára szigorú diétás megszorításokat írtak elő allergia megelőzés céljából. A újabb eredmények nem támasztották alá ezek hasznát, sőt egy 2008-ban megjelent tanulmány szerint az anyai elkerülő diéta káros is lehet, hiányállapotok kialakulásához vezethet!
Mára már evidencia szintű, tehát megalapozott vizsgálatokkal alátámasztott következtetés, hogy a probiotikus hatású baktériumok hatékonyak a gyermekkori allergiás ekcéma megelőzésében és csökkentik az egyéb atópiás (spontán allergia, veleszületett allergiás túlérzékenység) betegségek kialakulásának esélyét. A béltraktus felnőttkori és csecsemőkori baktériumtörzsei nem azonosak és jótékony hatás csak a csecsemőkori törzsek esetében megalapozott.
Az egészséges, anyatejjel táplált csecsemők néhány hetes korukra már rendelkeznek a csecsemőkorra jellemző (Bifidus longum, breve, infantum) bélbaktériumokkal. Ezek azok a probiotikumok amelyek ez első életévben a fejlődő immunrendszer érésében alapvető szerepet játszanak és működését a kedvező irányba terelik. A legkoraibb forrása a probiotikus baktériumnak a magzatvíz és az anyatej.
Anyatejes táplálás mellett nem csak az egészséges bélflóra kialakulása, hanem a hasznos batériumtörzsek megtelepedéséhez és szaporodásához szükséges oligoszacharidák, az úgynevezett prebiotikumok is biztosítottak. Anyatej hiányában már hazánkban is forgalomba vannak kipróbált, csecsemőkorban is adható probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó mesterséges tápszerek, azonban a prebioticumok hasonlóan megbízható mesterséges pótlása még nem megoldott.
Kizárólagos és teljes szoptatás definíciója
Kizárólagos szoptatás: A WHO meghatározása szerint ilyenkor a csecsemő anyatej kivételével más folyadékot/táplálékot nem kap, kivéve vitaminokat, ásványi kiegészítőket vagy gyógyszert tartalmazó cseppeket, szirupokat.
A teljes szoptatás: Alapvetően anyatejes táplálást jelent, szükség esetén vízzel vagy víz alapú italokkal kiegészítve.
A környezet allergénmentesítése elősegíti az étrendi megelőzés sikerét
- ne legyen szőnyegpadló
- dohányzásmentes környezet
- portalanítás nedves porszívóval, függöny, textíliák mosása hetente
- plüssjátékok kerülése, illetve rendszeres tisztítása
- háziállat (macska, kutya, madár) ne legyen a gyermek környezetében
Mit tehetünk anyatej hiányában?
Anyatej hiányában hidrolizált tápszer fogyasztása javasolt legalább 6 hónapos korig, de az ajánlások szerint, inkább 1 éves korig adjuk a gyermeknek, mert ekkor éri el az immunrendszer a kellő érettséget. Ma már olyan tápszerek is kaphatók, melyek az anyatej mintájára probiotikumokat is tartalmaznak.
Mikortól adhatunk glutént tartalmazó élelmiszert gyermekünknek?
Az elmúlt években számos epidemiológiai tanulmány utalt arra, hogy a glutén bevezetésének időpontja, mennyisége és a szoptatással való összefüggése szerepet játszanak a coeliakia kialakulásában.
Az eddigi megfigyelések alapján az alábbi következtetéseket vonták le:
- a 4. élethónap (119 nap) előtt bevezetett glutén növeli a coeliakia kockázatát
- a glutén nagy mennyiségben történő bevezetése növeli a coeliakia rizikóját
- a 7. hónapban és azután bevezetett glutén növeli a coeliakia rizikóját
Glutén bevezetése tekintetében a hazai hivatalos szakmai javaslat az ESPGHAN ajánlással összhangban a 4. hónap előtt korainak, a 7. hónaptól vagy az után számítva későinek tartja.
A 2009 óta érvényes, a nemzetközi irányelvek szellemében született magyarországi ajánlás szerint:
- A 6. hónapban még kizárólag szopó csecsemőknél a 150-182 napos kor között, nem étkezést kiváltva, hanem coeliakia prevencióként javasolt napi fél vagy másnaponta 1 háztartási keksz pép formájában történő adása, amely készülhet lefejt anyatejjel vagy forralt és lehűtött vízzel és adható szoptatás közben vagy után, a csecsemő ízlése szerint.
- A 4-6 hónapos korban vegyes és mesterséges táplálásban részesülő csecsemőknél szintén napi fél vagy másnaponta 1 háztartási keksz pép adása ajánlott, gyümölcshöz, főzelékhez keverve vagy a főzeléket habarva, a habaráshoz maximum egész napra összesen napi 2,5 g (1 csapott mokkáskanál) lisztet használva. Fontos, hogy a glutén bevezetése kis mennyiségekkel történjen, ezért a fenti mennyiségekre vonatkozó ajánlás pontosan követendő.
- Hangsúlyozzák, hogy a 17. hét, vagy 119 napos kor előtt bevezetett glutén a coeliakia rizikóját egyértelműen fokozza.
- Kiemelik az anyai felvilágosítás fontosságát, hogy a glutén bevezetésének időpontjában és azt követően a csecsemőt még legalább 1-3 hónapig szoptatni kell, mert ez csökkenti a coeliakia kialakulásának kockázatát.
Forrás:
Dr. Nagy Jenő: Növények az egészségért, Szalay 2012
Dr. Polgár Marianne: Gyermekkori táplálék-allergiák, SpringMed, 2007
Dr. Réthy Lajos Attila: Csecsemőkori allergiaprevenció, SpringMed, 2011
Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, 2006
Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az egészséges csecsemő táplálásáról (Hivatalos értesítő 2009. évi 46.szám)
Könyvajánlatunk: Dr. Réthy Lajos Attila: Csecsemőkori allergiaprevenció, SpringMed Kiadó, 2011
Készítette: Dr. Wirth Krisztina
Sereg Dóra dietetikus
2013. július
Kiemelt szavak: Diéta cukorbetegek számára, egészséges életmód, életmód, Fehérjeszegény diéta, gluténmentes, Gluténmentes diéta, Táplálékallergia, Tejcukor mentes diéta, Tejmentes diéta, Tojásmentes diéta.
Közvetlen link.