Krónikus gyulladásos bélbetegség: Crohn-betegség
A Crohn-betegség a belek kifekélyesedéssel járó gyulladása, amely kiterjed a bélfalnyálkahártya mélyebb rétegeibe is. A betegség kialakulásának okát pontosan nem lehet tudni. Egyes kutatások szerint a táplálkozási okok közül a hidrogénezett zsírok, finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása és az alacsony rost bevitel állhat a háttérben, igazolni viszont ezt nem sikerült. Feltételezhető még a dohányzás és bizonyos környezeti hatások oki szerepe is.
.
A betegség tünetei:
Gyakori, sürgető, általában nem véres hasmenés, mely gyakran a beteget álmából is felriasztja. Étkezés után, jellemzően a has jobb oldalán jelentkezik fokozódó fájdalom, gyakori tünet az étvágytalanság, fogyás, gyermekkorban a növekedésbeli elmaradás. Megfigyelhető még bőrelváltozások, ízületi panaszok, ödéma, vérszegénység és szemtünetek.
Diagnózis felállítása vastagbéltükrözéssel – kolonoszkópiával történik, illetve egyes esetekben gyomortükrözésre, illetve hasi CT, vagy MR vizsgálatra is sor kerül. A kolonoszkópia előtt elengedhetetlen a vastagbél megfelelő kitisztítása. A vizsgálatot megelőző 2-3 napon salakanyag szegény étrend, majd a vizsgálat napján bő folyadék fogyasztás javasolt, természetesen az orvos által elrendelt hashajtó szer előírás szerinti használata mellett.
.
Diéta Crohn betegeknek
Fellángolás idején javasolt ételek-italok:
- Főtt rizs/ burgonya; rizs/zabnyákleves, sárgarépa, reszelt alma, sült alma, birsalmapüré, tea, pászka, kétszersült, szárazon pirított dara.
A panaszok enyhülésekor bővíthetjük az étrendet:
- zsírszegény savanyított tejtermékekekel
- sovány és zsírszegényen elkészített fiatal állatok húsával
- zsenge zöldfőzelékkel (párolva, főzve, kefires habarással, száraz rántással)
- a zsiradék beépítése fokozatosan történjen, részesítsük előnyben a kókuszzsírt és az omega-3 zsírsavakat.
Nyersanyag válogatás
Tej-tejtermékek
Ajánlott: sovány natúr joghurt/kefir/sajt/túró, laktózmentes tej.
Nem javasolt: zsírós és füstölt sajtok, juhtúró, 20%-os tejföl, tejszín, vaj, zsírdús tej.
Gabonaipari, sütő-és tésztaipari termékek:
Ajánlott: extrudált kenyér, gabonapelyhek, rizs, fehér vagy félbarna kenyér.
Nem javasolt: a magas zsír és cukortartalmú finompékáruk (például croissant, kakaós csiga, lekváros bukta, tepertős pogácsa).
Zöldség-és főzelékfélék:
Ajánlott: brokkoli, patiszon, cukkini, burgonya, sárgarépa, padlizsán, fejes saláta, főző tök, cékla, sütőtök.
Nem javasolt: lencse, szárazbab, sárgaborsó, kelkáposzta, vörös káposzta, fejes káposzta.
Gyümölcsök:
Ajánlott: körte, alma, őszibarack, birsalma, narancs, citrom, grape fruit (főleg présnedveiket).
Nem, vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók: mogyoró, dió, mandula (magas zsír és rosttartalmuk miatt).
Tojás:
Ajánlott: a kiegyensúlyozott táplálkozásra vonatkozó ajánlásnak megfelelően (heti 3-5 db), zsírszegényen elkészítve. A tojásfehérje korlátozás nélkül fogyasztható.
Húsok, húskészítmények:
Ajánlott: sovány húsrészek, mint például pulykamell, csirkemell (bőre nélkül), borjúcomb, házinyúl, sertés karaj és comb, marha vesepecsenye, felsál. Zsírszegény felvágottak, mint például pulyka-csirkemell sonka, gépsonka, párizsi, csemege karaj, selyemsonka.
Nem javasolt: füstölt húsok, zsíros húsrészek, szalonna, kolbász, szalámi, hurka, belsőségek.
Forrás: Veresné Bálint Márta: Gyakorlati dietetika, 2004.
Készítette: Sereg Dóra táplálkozástudományi szakember, dietetikus