Krónikus gyulladásos bélbetegség: Crohn-betegség

betegség

A Crohn-betegség a belek kifekélyesedéssel járó gyulladása, amely kiterjed a bélfalnyálkahártya mélyebb rétegeibe is. A betegség kialakulásának okát pontosan nem lehet tudni. Egyes kutatások szerint a táplálkozási okok közül a hidrogénezett zsírok, finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása és az alacsony rost bevitel állhat a háttérben, igazolni viszont ezt nem sikerült. Feltételezhető még a dohányzás és bizonyos környezeti hatások oki szerepe is.

.

A betegség tünetei:

Gyakori, sürgető, általában nem véres hasmenés, mely gyakran a beteget álmából is felriasztja. Étkezés után, jellemzően a has jobb oldalán jelentkezik fokozódó fájdalom, gyakori tünet az étvágytalanság, fogyás, gyermekkorban a növekedésbeli elmaradás. Megfigyelhető még bőrelváltozások, ízületi panaszok, ödéma, vérszegénység és szemtünetek.

Diagnózis felállítása vastagbéltükrözéssel – kolonoszkópiával történik, illetve egyes esetekben gyomortükrözésre, illetve hasi CT, vagy MR vizsgálatra is sor kerül. A   kolonoszkópia előtt elengedhetetlen a vastagbél megfelelő kitisztítása. A vizsgálatot megelőző 2-3 napon salakanyag szegény étrend, majd a vizsgálat napján bő folyadék fogyasztás javasolt, természetesen az orvos által elrendelt hashajtó szer előírás szerinti használata mellett.

.

Diéta Crohn betegeknek

Fellángolás idején javasolt ételek-italok:

  • Főtt rizs/ burgonya; rizs/zabnyákleves, sárgarépa, reszelt alma, sült alma, birsalmapüré, tea, pászka, kétszersült, szárazon pirított dara.

A panaszok enyhülésekor bővíthetjük az étrendet:

  • zsírszegény savanyított tejtermékekekel
  • sovány és zsírszegényen elkészített fiatal állatok húsával
  • zsenge zöldfőzelékkel (párolva, főzve, kefires habarással, száraz rántással)
  • a zsiradék beépítése fokozatosan történjen, részesítsük előnyben a kókuszzsírt és az omega-3 zsírsavakat.

Nyersanyag válogatás

gabonaipari termékek

Tej-tejtermékek

Ajánlott: sovány natúr joghurt/kefir/sajt/túró, laktózmentes tej.

Nem javasolt: zsírós és füstölt sajtok, juhtúró, 20%-os tejföl, tejszín, vaj, zsírdús tej.

Gabonaipari, sütő-és tésztaipari termékek:

Ajánlott: extrudált kenyér, gabonapelyhek, rizs, fehér vagy félbarna kenyér.

Nem javasolt: a magas zsír és cukortartalmú finompékáruk (például croissant, kakaós csiga, lekváros bukta, tepertős pogácsa).

Zöldség-és főzelékfélék:

Ajánlott: brokkoli, patiszon, cukkini, burgonya, sárgarépa, padlizsán, fejes saláta, főző tök, cékla, sütőtök.

Nem javasolt: lencse, szárazbab, sárgaborsó, kelkáposzta, vörös káposzta, fejes káposzta.

Gyümölcsök:

Ajánlott: körte, alma, őszibarack, birsalma, narancs, citrom, grape fruit (főleg présnedveiket).

Nem, vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók: mogyoró, dió, mandula (magas zsír és rosttartalmuk miatt).

Tojás: 

Ajánlott: a kiegyensúlyozott táplálkozásra vonatkozó ajánlásnak megfelelően (heti 3-5 db), zsírszegényen elkészítve. A tojásfehérje korlátozás nélkül fogyasztható.

Húsok, húskészítmények:

Ajánlott: sovány húsrészek, mint például pulykamell, csirkemell (bőre nélkül), borjúcomb, házinyúl, sertés karaj és comb, marha vesepecsenye, felsál. Zsírszegény felvágottak, mint például pulyka-csirkemell sonka, gépsonka, párizsi, csemege karaj, selyemsonka.

Nem javasolt: füstölt húsok, zsíros húsrészek, szalonna, kolbász, szalámi, hurka, belsőségek.

Forrás: Veresné Bálint Márta: Gyakorlati dietetika, 2004.

Készítette: Sereg Dóra táplálkozástudományi szakember, dietetikus

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.