A tehéntej allergiáról röviden

A tej allergia a tejben lévő fehérjék által kiváltott specifikus, reprodukálható adverz tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakció mutatható ki.

A tej allergia a tejben lévő fehérjék által kiváltott specifikus, reprodukálható adverz tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakció mutatható ki.
A tej allergia bármely életkorban kialakulhat. Az allergia anyatejes táplálás mellett is kialakulhat, mivel az allergének az anyatejen keresztül jutnak át a baba szervezetébe.

Milyen tünetek re kell odafigyelni tej allergia esetén?

  • gyomor- és bélrendszeri panaszok, pl. hasmenés, hányás
  • bőrkiütés, ekzema
  • légúti panaszok,  pl. orrfolyás, visszatérő hörghurutok
  • ajak- és szemhéjduzzanat
  • nem megfelelő súlygyarapodás
  • véres széklet

A tejallergia kezelése:

Szigorú tejmentes étrend javasolt, ami azt jelenti, hogy nemcsak a tejet és tejtermékeket kell kihagyni az étrendből, hanem a nyomokban előforduló tejfehérje tartalmú ételeket sem szabad fogyasztani. Ezt a diétát nem könnyű betartani, figyelembe véve azt, hogy számos élelmiszerünk tartalmaz nyomokban tejet vagy tejszármazékot. ( Pl. péksütemények, egyes kenyerek, margarinok, felvágottak, édességek, stb ). Ehhez segítségünkre vannak a hivalalos „free-from” listák, illetve a dietetikusok.

Amikor a gyermek már minden élelmiszert fogyaszt, akkor természetesen jól alkalmazhatóak az előbb említett alapelvek, viszont ha a baba még döntően anyatejjel táplálkozik, akkor szükség van arra, hogy az anya diétázzon a tejmentes diéta alapelveinek megfelelően. Később az anyatej pótlására speciális tápszerek alkalmazhatóak, amelyek a gyártás során, speciális enzimatikus módszerrel lebontottak, tehát nem allergizálnak.
A gondosan betartott diéta hatására az esetek döntő többségében „kinőhető” a betegség, viszont a visszavezetésnél nagy figyelmet kell szentelni a fokozatosságra.

Fontos a tejallergia kialakulásának megelőzése, melynek érdekében a csecsemő ne kapjon 10 hónapos kora előtt tejterméket, míg tejet 12 hónapos kora előtt semmi képen ne adjunk neki.
Csecsemők esetében a tej pótlására legideálisabb a tejmentes tápszer, kisgyermekek esetében a tejmentes tápszer mellett használhatjuk a rizstejet ill. a zabtejet is.

Herczeg Szilvia
dietetikus

A bejegyzés kategóriája: Diéta info, Ételallergia, intolerancia, Hasznos tudnivalók
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.