A szója allergia diétás kezelése

A szója allergia a szójafehérje (glicinin, conglicin) által kiváltott specifikus, reprodukálható, adverz tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakciók mutathatók ki.

A szója allergia a szójafehérje (glicinin, conglicin) által kiváltott specifikus, reprodukálható, adverz tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakciók mutathatók ki.

Hajlamosító tényezők:

  • a szervezet immunológiai éretlensége
  • idegen fehérje korai bevezetése az étrendbe
  • a táplálékban található fehérje (szójafehérje) allergenitása ( az a képesség, hogy valamely anyag allergénként hat és allergiás válasz kiváltására képes) és mennyisége
  • anyatejes táplálás korai elhagyása
  • örökletes ( a kialakulás kockázata nő, ha az allergia elsőfokú rokonokban előfordul), atópia ( az immunrendszer fokozott IgE típusú ellenanyagképzése) hajlam

A tünetek változatosak lehetnek, ezek közül a leggyakrabbak:

  • kiütés
  • hasmenés
  • hányás
  • hasi fájdalom, haspuffadás
  • ritkán alvászavar, nyugtalanság, fejfájás

A diéta lényege:

szigorú szójamentes étrend. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerekben rejtett formában sem fordulhat elő a szójafehérje.

Szója allergiában nem fogyasztható élelmiszerek:

  • szójabab és szójakészítmények: szójaszósz, szójaliszt, szójakocka, szójatej, tofu, szójajoghurt (yogu), szójatejszín, miszo, tamari, szójaolaj
  • szójafehérjét vagy szójalecitint (E322) tartalmazó élelmiszerek: húskészítmények (virsli, krinolin, szalámifélék, sonkák, kolbászfélék), mélyhűtött húskészítmények, vagdaltak, margarinok, lisztkeverékek, porított tejkészítmények, édesipari termékek, pudingporok, fagylaltporok, karamella, csokoládé, majonéz, stb.
  • Gyakran található a felvágottakban Soluprát elnevezésű szójafehérje tartalmú adalékanyag, melyet a szójaallergiásoknak kerülni kell.
  • A szárított formában jelenlévő szójafehérjére utalhatnak a következő összetevők: lecitin,  aromaanyagok, növényi aromák, növényi aminosav kivonatok, stb.

A hivatalos szójamentes termékekről részletes információt kaphatunk a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank évente megjelenő kiadványában.
www.taplalekallergia.hu

Javasolt ételek és italok

Reggelire és kisétkezésre javasolt italok:
Tea, citromos tea, csipkebogyó tea, tejes tea, tejeskávé, kakaó, karamellás tej, aludttej, kefir, joghurt, gyümölcslé, gyümölcsturmix, limonádé, paradicsomlé, sárgarépalé, túróturmix, stb

Reggelire és kisétkezésre javasolt ételek:
Vaj, dzsem, méz, lekvár, tehéntúró, tejfölös túró, sajtok ( Trappista, Óvári, Pannónia, Ementáli, Parmezán, Karaván, stb.), szójamentes felvágottak, kolbászfélék, házi májpástétom, főtt tojás, lágy tojás, tojáskrém, rántotta, szójamentes kenyérfélék, péksütemények, reggelizőpelyhek, stb.

Levesek:

  • Egyszerű híg levesek: húsleves, csontleves májgaluskával, májgombóccal, daragaluskával, húsgombóccal, csirkeleves
  • Összetett híg levesek: csirke-gulyásleves, hamis-gulyásleves, zöldséges halleves
  • Sűrített levesek: vegyes zöldségleves, zöldbableves, zöldborsóleves, karalábéleves, karfiolleves, paradicsomleves, köménymagleves, csurgatott tojásleves, burgonyaleves, stb.
  • Gyümölcslevesek: almaleves, meggyleves, körteleves, vegyes gyümölcsleves, stb.

Levesbetétek:
búzadara, rizs, pirított zsemlekocka, tarhonya, finommetélt, kiskocka, csipetke, galuska, vajas galuska, májgaluska, májgombóc, húsgombóc, daragaluska, burgonyagombóc

Mártások:
Besamelmártás, sajtmártás, egyszerű meleg mártások (paradicsom, cékla, uborka, gomba, petrezselyem), gyümölcsmártások (alma, szilva, meggy, vegyesgyümölcs-mártás)

Főzelékek, köretek:

  • Sűrített főzelékek: burgonyafőzelék, paradicsomos burgonyafőzelék, parajfőzelék, tökfőzelék, zöldborsófőzelék, karalábéfőzelék, finomfőzelék, brokkolifőzelék,
  • Angolos, lengyeles, franciás vagy párolt és csőbensült főzelékek: spárga, zöldbab, zöldborsó, karfiol, sárgarépa, kelbimbó, gomba, karalábé, zeller, tök, brokkoli
  • Burgonyából készülő köretek: sós burgonya, zöldpetrezselymes burgonya, héjában sült burgonya, vajas burgonya, burgonyahab, burgonyapüré, rakott burgonya
  • Cereáliából készülő köretek: párolt rizs, petrezselymes rizs, zöldséges rizs, rizibizi, pirított búzadara, makaróni, spagetti, galuska

Saláták:

  • Nyers saláták: fejessaláta, káposztasaláta, uborkasaláta, paradicsomsaláta, zelleres almasaláta, céklasaláta, gyümölcsssaláta, stb.
  • Főtt saláták: burgonyasaláta, zöldborsó saláta, zöldbabsaláta, vegyeszöldség-saláta, karfiolsaláta, stb.

Tojásételek:
Kemény tojás, lágy tojás, habart tojás, tojáslepény (omlett), tükörtojás, rántotta, tojássaláta, tojáskrém

Húsételek:

Az alább felsorolt ételek tőkehúsból készüljenek: főtt hús, párolt marhaszelet, francia rostélyos, vagdalt szelet, sertéssült, alufóliában sült sertésszelet, gombás sertéskaraj, darált hússal töltött zöldségek (töltött tök, töltött burgonya, töltött cékla, töltött paprika)
csirkebecsinált, töltött csirke, csirkerizottó, grillezett pulykamell, zöldséges rizses csirke, főtt hal, rántott hal, sült pisztráng, citromos tőkehal, stb

Tészták, édességek:

  • Gyúrt tészták: diós,- mákos-, túrós,- sajtos,- darás,- ízes metélt, sajtos makaróni, stíriai metélt, burgonyametélt, szilvás gombóc, túrós gombóc, túrósderelyeKevert tészták: tojásos galuska, palacsinta (ízes, diós, túrós, kakaós, almás), császármorzsa, kakaós szelet, diós kocka, mákos szelet, piskóta
  • Omlós tészták: kekszek, almás pite, meggyes pite, ízes lepény, almás lepény, linzerkarika, cseresznyés rácsos
  • Rétesek: almás, cseresznyés, meggyes, túrós, káposztás, mákos, diós, tökös

Gyümölcs, gyümölcskészítmény:
Asztali gyümölcsök, kompótok, befőttek, sült gyümölcsök, gyümölcssaláta, gyümölcspüré, gyümölcshab, gyümölcsturmix, stb.

Herczeg Szilvia
dietetikus

A bejegyzés kategóriája: Diéta info, Ételallergia, intolerancia, Hasznos tudnivalók
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.