A laktóz intolerancia (tejcukor-érzékenység) diétás kezelése
A tejcukor felszívódási zavarát a laktázenzim relatív vagy abszolút hiánya okozza. Ha ugyanis a tejcukor bontása elmarad, vagy elégtelen, akkor a tejcukor bontatlanul, változatlan formában kerül a vékonybél alsóbb szakaszaiba és a vastagbélbe.
A tejcukor intolerencia specifikus (jellegzetes), reprodukálható, adverz (az átlagtól eltérő, váratlan) tünetegyüttes immunológiai, pszichés eltérés nélkül.
A betegség oka:
A tejcukor felszívódási zavarát a laktázenzim relatív vagy abszolút hiánya okozza. Ha ugyanis a tejcukor bontása elmarad, vagy elégtelen, akkor a tejcukor bontatlanul, változatlan formában kerül a vékonybél alsóbb szakaszaiba és a vastagbélbe. Ha a laktózhasítása elmarad, nem szívódik fel, s a fel nem szívódott laktóz ozmotikus hatást fejt ki, vizet szív magához. A béltartalom felhígulása ozmotikus, vizes hasmenést eredményez. Az emésztetlen cukor a vékonybél alsó részében és a vastagbélben bakteriális bontásnak esik áldozatul, erjedésnek indul, közben savanyú bomlástermékek keletkeznek. A savanyú béltartalom fokozza a bélmozgást, és a vizes hasmenést erjedéses hasmenés súlyosbítja, a keletkező gázok pedig puffadást, hasi görcsöket okoznak.
Típusai:
- Primer laktóz intolerancia veleszületett típusa (ritka megbetegedés): Öröklődő elváltozás. Már születéskor hiányzik a tejcukorbontó enzim. A táplálás megkezdése után hamar súlyos tünetek jelentkeznek az újszülöttnél.
- Primer laktóz intolerancia késői típusa: Ezeknél az egyéneknél a tejcukorbontó enzim aktivitása 3-5 éves kor után fokozatosan csökkenni kezd, majd megszűnik. Az enzimhiány tünetei általában csak idősebb gyermekeken, illetve felnőttkorban jelentkeznek.
- Szerzett vagy másodlagos tejcukorérzékenység: igen gyakori klinikai probléma.. A bélnyálkahártyát károsító folyamatok következtében másodlagosan fejlődik ki.
Tünetek:
- Hányinger, hányás
- Köldökkörüli hasi fájdalom
- Puffadás
- Hasmenés
- Fokozott bélgázképződés (flatulencia)
A diéta célja:
A beteg panaszainak a megszüntetése
A csecsemő ill. kisgyermek optimális fejlődésének a biztosítása
A diéta lényege:
A tejcukor érzékenység kezelése abból áll, hogy a tejcukrot (ill. a tejet és a tejtartalmú ételeket) a laktázhiány súlyosságától függően részben, vagy teljesen kihagyjuk az étrendből.
A tej-cukorérzékenység kezelése:
- Laktózmentes vagy laktózban szegény tejtermékek fogyasztása
- Csecsemő és kisgyermekkorban laktózmentes gyógytápszer adása
- Enzimpótlás: Lactase rágótabletta adása
Egy rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (amely 200ml teljes tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő. Amennyiben az étkezés tej vagy tejcukor tartalma a fenti mennyiséget meghaladja, akkor az adagot ennek megfelelően kell növelni, azonban étkezésenként legfeljebb öt rágótabletta adható.
A nyersanyagválogatás a tejcukor tartalom alapján történik.
Gabonamagvak és örlemények
A liszt, búzadara, rizs, zabpehely korlátozás nélkül alkalmazható, de a tejben főtt változatok csak laktózmentes tejjel, ill. tápszerrel készülhetnek. Alkalmazható főzve, párolva, szárazon pirítva, önálló ételként vagy más ételek elkészítéséhez egyaránt.
Kenyerek és péksütemények
A fehér, félbarna, barna kenyerek szabadon fogyaszthatók, azonban a zsemle főképpen a kifli tartalmazhat laktózt, de ez a mennyiség általában nem okoz panaszokat. Szigorú tejcukormentesség esetén vizes kifli és zsemle fogyasztása ajánlott. A többi péksütemény (pl. kalács, lekváros bukta) az egyéni érzékenység függvényében fogyasztható.
Zöldség, főzelék és gyümölcsök
Hozzájárulnak a szervezet vitamin és ásványianyag ellátásához, ezért nagyon fontos, hogy mindennap szerepeljen az étrendben. A főzelékek, mártások elkészítése során a tej helyettesítésére kiválóan alkalmasak a laktózmentes tápszerek, amelyeket az elkészült ételbe keverünk bele. Javasolt továbbá a laktózmentes tej (Magic Milc) és nagyobb gyerekeknél (6 év felett) a szójatej is.
Diófélék, olajos magvak
Magas kalciumtartalmuk végett fogyasztásuk javasolt.
Ezek a következők:
- Mák
- Mogyoró
- Mandula
- Dióbél
- Napraforgómag
Zsiradékok
A korszerű kiegyensúlyozott táplálkozásnak megfelelően az állati eredetű zsiradékokkal szemben kerüljenek előtérbe a növényi eredetűek. A tejes margarinok (pl. RAMA) fogyasztása a beteg egyéni toleranciájának függvénye. Szigorú laktózmentes diéta esetén tejmentes margarinok (Liga, Delma light, Linco light) fogyasztása javasolt. A javasolt zsiradékokból sem előnyös egy-egy étkezésre 5-10 g-nál többet fogyasztani.
Friss húsok
A fejlődő szervezet fehérjeszükségletének a kielégítésére sovány húsok (csirke, pulyka, sertés, hal, nyúl) kiválóan alkalmasak. A húsipari készítmények is tartalmazhatnak adalékanyagként tejcukrot, de ez a mennyiség az esetek többségében nem okoz panaszokat.
Szigorú tejcukormentes étrend esetén javasolt a laktózmentes készítmények fogyasztása (pl. PICK Szeged Rt. termékei, Ringa húsipari Rt. termékei)
Halak
A halhús fehérjéje teljes értékű, ezért a fehérjeszükséglet fedezésére épp úgy, mint a húsok kiválóan alkalmasak. A halak közül magas kalcium tartalmú olajos hal, fogas és a busa fogyasztása javasolt.
Tej és tejtermékek
Tejcukor-érzékenységben a tej (a kecske és a juhtej sem) fogyasztható. A tej helyettesítésére szolgálnak a korábban már említett laktózmentes tej (Magic Milk). Valamint a tejcukormentes tápszerek.
A joghurtok közül fogyaszthatók a Naszály tej RT laktózmentes joghurtjai. Natúr, szamócás és kajszibarackos változatban kerülnek forgalomba.
Ezen kívül az egyéni toleranciának megfelelően beépíthető a diétába a Danone Activia joghurtcsalád minden változata. (natúr, epres, barackos, müzlis, aszalt szilvás stb.) Ezek a készítmények olyan élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, mely természetes összetevője a bélflórának. (Bifidus, Lactobacillus törzsek). Nemcsak minimálisra bontják a termékek tejcukortartalmát, hanem a normális bélflóra visszaállításában is segítséget nyújtanak.
A többi savanyított tejtermékben mindig van kevés (2-3 %) tejcukor, ám a legtöbb beteg ezt jól tolerálja. Éppen ezért kis mennyiségben felhasználható az ételek ízesítésére.
Tejföl helyett, használható a Naszály tej RT. laktózmentes tejföle. (A tejföl helyett az orvos által felírt tápszert is használhatjuk). A túró nagyon gyakran okoz panaszt. A Bakony Tej RT. probiotikus termékét egyéni toleranciának megfelelően fogyaszthatják.
A sajtok közül a kemény és a félkemény sajtok fogyaszthatók.
- Ementáli
- Pannónia
- Cheddár
- Parmezán
- Trappista
- Eidami
- Óvári
- Ilmici
- Köményes
- Hajdú
- Mozzarella
Tojás
Heti 3-4 darab javasolt. Ez lehet önálló étel vagy az ételek elkészítésénél segédanyag pl. főzelék sűrítése, lazítása, dúsítása.
Burgonya
Tej nélkül ill. laktózmentes tejjel készítve minden változatban ajánlott.
Fűszerek, ízesítők
Elsősorban a zöld és szárított fűszereket részesítsék előnyben. A leveseknél, főzelékeknél, akik jól tolerálják, használjanak hagymát, fokhagymát, tárkonyt, bazsalikomot, fűszerköményt, babérlevelet, majoránnát, koriandert, sáfrányt, rozmaringot, kakukkfüvet, vasfüvet, szegfűszeget, fahéjat.
Édesipari termékek
Az édesipari termékek közül a tejbevonattal készültek nem fogyaszthatók. Szigorú tejcukormentes diéta esetén a garantáltan tejcukormentes édesipari termékek fogyasztása javasolt. Ilyenek pl. a Stollwerk cég által előállított keksz félék (Mártott karika, Háztartási keksz, Édes kedvenc, Every Day kakaós masszával mártott perec), zselék (Tropica), drazsék (Dunakavics, Francia drazsé), Táblás termékek (Tibi étcsokoládé, Tibi banánízű krémcsokoládé, Marika tortabevonó), szeletek (Vadász), szaloncukor és desszertek.
KONYHATECHNOLÓGIA
A konyhatechnológiai eljárások során is a tejcukorérzékenységet ill. adott esetben a tejcukormentességet kell alkalmazni. A hőbehatáson alapuló eljárások közül alkalmazható a főzés (tejben főzés esetén laktózmentes tejjel), sütés és a párolás.
A sűrítés történhet rántással, hintéssel (csak a pároláshoz használhatjuk) és habarással. A habarás során a tej ill. a tejföl és tejszín helyett alkalmazhatunk laktózmentes tejet, laktózmentes tápszert vagy szójatejet (6 év felett). A legírozás (tojássárgája és tejföl vagy tejszín) során a tejföl ill. tejszín helyett színtén használhatjuk az előzőekben ismertetett termékeket. A manierozás (lényege, hogy a liszttel összegyúrt vajat kifagyasztjuk és apró kockára vágva az ételbe szórjuk), amely egy kiegészítő sűrítési mód szigorú laktózmentesség esetén tejcukormentes margarinnal történjen.
A lazítás történhet: rizzsel, búzadarával, vizes zsemlével, zsemlemorzsával, tojássárgával (9 hó után), tojás fehérjével (1 éves kor után), sütőporral, élesztővel, szódabikarbonával és kis mennyiségben tejföllel.
JAVASOLT ÉTELEK ÉS ITALOK
Reggelire és kisétkezésre javasolt italok:
Citromos tea, csipkebogyó tea, banánturmix (laktózmentes tejjel vagy tápszerrel), Magic Milk, szójatej (6 év felett), almalé, limonádé, narancslé, grapefruitlé, paradicsomlé, őszibaracklé, körtelé, szilvalé, sárgabaracklé, sárgarépalé
Reggelire és kisétkezésre javasolt ételek:
Lágy tojás, tükörtojás, jam, méz, gépsonka, sonkakrém, házi készítésű húskrém és májpástétom, baromfi virsli, Orsi pulykasonka, pulyka felvágott, téliszalámi, vizes kifli, vizes zsemle, félbarna és barna kenyér, gyümölcssaláta, Pannónia sajt, ill. a kemény és félkemény sajtok (lásd korábbi felsorolást), Danone Activia natúr joghurt, Danone Aktivia epres joghurt, Danone Aktivia őszibarackos-müzlis joghurt.
Levesek:
Csirke ill. pulykahúsleves, csontleves, vegyes zöldségleves, zöldbableves, zöldborsóleves, karalábéleves, karfiolleves, paradicsomleves, köménymagleves, tojásleves, sóskaleves, céklaleves, rizsleves, burgonyaleves, gyümölcslevesek tápszerrel ill. laktózmentes tejjel habarva
Levesbetétek:
Búzadara, rizs, pirított zsemlekocka, finommetélt, májgombóc, húsgombóc, tojás, csipetke, daragaluska, tarhonya
Mártások:
Egyszerű meleg mártások (paradicsom, sóska, cékla, kapor, zeller, petrezselyem)
Gyümölcsmártások (alma, szilva, cseresznye, egres, meggy, ribiszke és vegyes gyümölcsmártás)
A mártások készítése során laktózmentes tejet, tejcukormentes gyógytápszert vagy szójatejet használhatunk.
Főzelékek, köretek:
Sűrített főzelékek: Burgonyafőzelék paradicsomosan, zölbabfőzelék, zöldborsófőzelék, tökfőzelék, karalábéfőzelék, sárgarépafőzelék, sóskafőzelék, saláta és finomfőzelék.
A főzelékek sűrítése során is laktózmentes tejet, tápszert vagy szójatejet használhatunk.
Sűrítés nélküli főzelékek: (angolos és lengyeles főzelékek): spárga, zöldbab, zöldborsó, karfiol, sárgarépa, kelbimbó, gomba, karalábé, zellerfőzelék.
A sűrítés nélküli főzelékek készítése során abban az esetben, ha szigorú tejcukormentességről van szó, akkor csak tejcukormentes margarin (Pl: Liga) használható.
Burgonyából készülő köretek: sós burgonya, zöldpetrezselymes burgonya, héjában sült burgonya, hagymás burgonya, burgonyapüré (laktózmentes tejjel)
Cereáliából készülő ételek: párolt rizs, petrezselymes rizs, zöldséges rizs, zöldborsós rizs, pirított búzadara, makaróni, spagetti, galuska
Tojásételek:
Keménytojás, lágy tojás, tükörtojás és tojásrántotta
Húsételek:
Szárnyasokból készülő ételek: csirkebecsinált, zöldborsós csirkebecsinált, karfiolos csirkebecsinált, pulykabecsinált, sült csirke (sütőben, grillben, alufóliában), töltött csirke, párolt csirke ill. pulykamell, csirkerizottó, petrezselymes rizses csirke, pulykasült
Sertéshúsból készülő ételek: párolt sertésszelet, zöldséges sertésszelet, gombás sertésszelet, natúr sertésborda, sertésrizottó, sertésvagdalt, tavaszi sertésszelet, duna sertésszelet, zöldborsós sertésragu.
Halakból készülő ételek: főtt hal, zöldséges főtt hal, párolt hal, sült hal
Tészták, édességek:
Gyúrt tészták: diós, mákos, ízes, metélt, burgonyametélt, szilvás gombóc
Kevert tészták: palacsinta (tej helyett szódavíz, Magic Milk vagy tápszer) diós, fahéjas, kakaós,ízes, almás.
Felvert tészták: piskóta, piskótatorta (kakaós, ízes)
Gyümölcskészítmények:
Kompótok, befőttek, sült gyümölcsök, gyümölcssaláták és gyümölcsturmix (laktózmentes tejjel ill. tápszerrel vagy szójatejjel) fogyasztva javasolt.
TILALMAK
- Tehéntej (kecske és juhtej sem)
- Aludttej
- Nagyobb mennyiségű tejföl, tejszín, joghurt (kivéve a Danone Activia), kefir
- turó
MINTAÉTLAP
Reggeli: Magic Milk, pulykasonka, zsemle, Delma light, paprika
Tízórai: gyümölcssaláta
Ebéd: karfiolleves, zöldpetrezselymes burgonya, párolt csirkemell, fejessaláta
Uzsonna: Danone Activia epres joghurt, kifli
Vacsora: csőbensült brokkoli, narancslé
Reggeli: zabpehely Magic Milk tejjel felöntve
Tízórai: félbarna kenyér, házi májpástétom, paradicsom
Ebéd: csirkehúsleves, lengyeles karfiol, párolt pulykamell, limonádé
Uzsonna: banánturmix (laktózmentes tejjel vagy tápszerrel)
Vacsora: zsemle, gépsonka Pannónia sajt, paprika
A tejcukorérzékenységben szenvedő beteg gyakorlatilag normál, tejcukorszegény ill. szigorú laktózmentes diéta esetén tejcukormentes étrendet fogyaszthat.
Herczeg Szilvia
dietetikus
Kiemelt szavak: szakértő, Tejcukor mentes diéta.
Közvetlen link.