Mitől magas a koleszterin szintem? Hasznos tudnivalók és táplálkozási tanácsok zsíranyagcsere zavarok esetén
Hazánkban a vezető halálokok között előkelő helyen szerepelnek a szív-érrendszeri betegségek.
Szélesebb értelemben ide sorolható a szívinfarktus, a nem vérzéses eredetű szélütés, a végtagok megtarthatóságát veszélyeztető érszűkület is.
A zsíranyagcsere-zavarok pedig olyan kórállapotok, amelyek az érelmeszesedés felgyorsítása révén növelik a szív-érrendszeri betegségek, az agyi keringészavarok és a perifériás verőérbetegségek kialakulásának kockázatát.
Kezdetben általában tünetmentesek, vagy csak gondos vizsgálattal lehet külső eltéréseket felfedezni. Legtöbbször szűrővizsgálatok során észlelt emelkedett vérzsír értékek hívják fel a figyelmet a problémára.
Fel nem ismert, illetve kezeletlen esetben azonban a már kialakult betegség az érintett szervek, szív, agy, máj, hasnyálmirigy, bőr, stb., károsodásának tüneteivel jelentkezik.
A ma elfogadott álláspont szerint a normális koleszterin érték mellett, a HDL szint emelkedése és a triglicerid szint csökkenése együttesen szükséges ahhoz, hogy megelőzhetőek legyenek.
Táplálkozási javaslatok
Legfontosabb eleme az életmódváltás, amely a helyes táplálkozási szokások kialakítását és a rendszeres testmozgást foglalja magában, aminek következtében jelentősen csökkenhet a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
Javasolt és kerülendő konyhatechnológiai tanácsok
- Kerüljük a bő zsírban sütést!
- Részesítsük előnyben a főzést, párolást, zsírszegény sütési módokat, mint a teflonban, alufóliában, cserépedényben, grillen, mikrohullámú sütőben történő ételkészítést
- Válasszuk a zsírszegény sűrítési technikákat, mint a száraz rántást, egyszerű kefires, joghurtos, tejes habarást, hintést, illetve saját anyagával vagy burgonyával való sűrítést
- Rakott-töltött ételekhez keverhetünk lupinrostot, almarostot, szárított céklatörkölyt, psylliumot, zabkorpát, zabpelyhet, barna rizst
- Ne sózzunk, kóstoljunk! Kerüljük a sóban gazdag élelmiszereket! Használjuk ki a természetes fűszerek ízfokozó hatását!
Mintaétrend
- Reggeli: 2 dl frissen facsart narancslé, 1 szelet barna kenyér, delma Light, 2 szelet gépsonka, 2 szelet sovány sajt, paradicsom
- Tízórai: 2 dl natúr joghurt, 1 szelet abonett, 1 db alma
- Ebéd: brokkolikrémleves-kefires habarással, párolt csirkemell, barna rizzsel és párolt zöldségekkel
- Uzsonna: Friss gyümölcssaláta, citromlével és édesítőszerrel édesítve
- Vacsora: 2 dl 1,5% tej, magos zsemle, delma-light, pulykamell sonka, hónapos retek
Könyvajánlatunk: Szív-és érbetegek nagy diétáskönyve, Dr. Zajkás Gábor, Gyurcsáné Kondrát Ilona, SpringMed Kiadó
Receptajánlatunk: Harcsafilé kókusztejes lime mártással és rizstésztával
A teljes cikket ide kattintva olvashatja tovább