Zöldségek és gyümölcsök jelentősége táplálkozásunkban – összefoglaló

vitaminok

„Testünk és környezete között egyik legfontosabb kapocs minden bizonnyal az élelem. Az élelem képében a környezet ténylegesen bekerül testünkbe és átjárja azt. A vitaminok e kapcsolat koordinálásában kétségkívül a legfontosabb tényezők egyikének számítanak. Meg vagyok győződve, hogyha testünket visszahelyeznénk abba a környezetbe, amely számára ez a test kialakult, éppen olyan tökéletesen működnék, mint a többi élőlény teste. A betegség a szervezetünk és a környezetünk közötti diszharmónia kifejeződése.” (Szent-Györgyi Albert)

Bázikus ételek

A zöldségek és gyümölcsök kiemelkedő táplálkozás- élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében. Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal szemben jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk révén szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében. Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására. Magas élelmi rosttartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.

A „civilizációs betegségek” napjaink rettegett kórképei. Elhízás, kettes típusú cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek, csontritkulás, daganatos megbetegedések sajnos Magyarországon is a népesség jelentős részét érintik.

Gyümölcsök, zöldségek kockázat csökkentő hatása különböző betegségekben

hasznos tanácsok

A magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében fontos szerepe van a gyümölcs és zöldség fogyasztásnak, ami az alacsony nátrium és a magas kálium tartalmukkal magyarázható. A kálium vérnyomást csökkentő hatása 2,5 –szer erősebb, mint a nátrium vérnyomást növelő hatása.

Hazánkban a halálozások több mint fele szív és érrendszeri megbetegedésekre, közel negyede rosszindulatú daganatok megjelenésére vezethetőek vissza. Ma már az is közismert hogy kialakulásukért kb. 70%-ban táplálkozási, környezeti, valamint magatartás- és életmódbeli tényezők a felelősek. A helyes táplálkozási szokások kialakításával és a megfelelő fizikai aktivitással a krónikus megbetegedések kockázata 30-35% csökkenthető.

A daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében, bizonyítottan jelentős szerepet tulajdonítanak a zöldség és gyümölcsfogyasztásnak.

Cikkünkben részletesen foglalkozunk a zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidáns hatású vegyületek szerepével és  táplálkozás-élettani hatásával.

A teljes cikk tartalmát ide kattintva olvashatja tovább

 

Kategória: DiétABC Hírlevelek | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.