Ön Vigyázz Csontjai Egészségére?

csontváz

Jelenlegi becslések szerint a csontritkulás vagy orvosi nevén az osteroporosis a magyar lakosság kb. 7-10% érinti, vagyis körülbelül 900 ezer osteoporosisos ember él ma Magyarországon. Közülük mintegy 200 ezer beteget gondoznak az osteoporosis centrumokban.
A megdöbbentően magas gyakoriság okaként a civilizációs ártalmakat, a mozgásszegény életmódot és a helytelen táplálkozást említik a jelentős szerepet játszó örökletes tényezők és egyéb társbetegségek okozta rizikófaktorok mellet.

A csontritkulás megelőzésének érdekében sokat tehetünk céltudatosan kialakított életvitellel.
Az osteoporosis a csontozat egészét érintő a csonttömeg szerves és szervetlen állományát arányosan sújtó megfogyatkozása. A csontok szilárdsága csökken és a szöveti felépítés károsodása fokozott törékenységéhez vezet.

A kalcium és csontanyagcsere szabályozásában a központi szerepet a D-vitamin játssza.

A D-vitaminról bővebb tájékoztatást, videó formájában is megtekintheti ide kattintva.

A legújabb ajánlások szerint megelőzés céljára 400–800 NE, míg az osteoporosis  kezelésére napi 800–1000 NE D-vitamin pótlást tartanak ésszerűnek.

Kalcium hiány esetén a csontozat nem fejlődik megfelelően, ami csontritkuláshoz vezethet, de gyakoribb a magas vérnyomás és a terhességi toxicosis előfordulása is. A kalcium hiánya okozhat izom görcsöt és remegést is.
Ugyanakkor fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy a túlzott kalcium bevitel káros is lehet!

A csontritkulás kialakulására hajlamosító ismert és kevésbé ismert tényezők:

•    női nem,
•    időskor,
•    alacsony testtömeg és testtömeg index (BMI),
•    vékony testalkat,
•    fogyókúra, gyors fogyás,
•    depresszió,
•    mozgásszegény életmód,
•    családi halmozódás,
•    túlzott alkohol és kávéfogyasztás,
•    extrém mértékű rostfogyasztás
•    kevés szabadban töltött idő
•    bizonyos gyógyszerek (szteroidok, kortizol- készítmények)
•    bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigy-betegség)

Táplálkozási tanácsok

Az étrend alapvető célja a megfelelő csúcs csonttömeg elérése, illetve a csontvesztés lelassítása. A megfelelően összeállított kiegyensúlyozott, tudatos, vegyes étrend fedezi a napi kalcium szükségletet. Az étrenddel bevihető D-vitamin mennyisége önmagában nem elégséges, az októbertől márciusig terjedő időszakban a napfény csökkenő intenzitása miatt a szervezet D-vitamin termelése is elégtelen. Az aktuális ajánlások szerint ebben az időszakban külön D-vitaminpótlás szükséges.

Hasznos tanácsok a csontritkulás megelőzésére!

• Minden nap fogyasszunk legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket!
• Étkezzünk naponta ötször-hatszor, hogy a kisebb mennyiségű étel ellenére is elegendő legyen a kalcium, illetve D vitamin bevitele!
Mozogjunk minden nap, vagy legalább heti 3-4 alkalommal 45 percet!
• Tartózkodjunk sokat szabad levegőn, vigyázva a napsugár jótékony hatása mellett fellépő káros következményekre is (UVB)
•  Kerüljük a dohányozást!
•  Alkoholt csak kis mennyiségben fogyasszunk!
•  Rendszeresen járjunk a kötelező szűrővizsgálatokon!
•  Mindig időben forduljunk orvoshoz, ne várjuk meg még nagyobb baj lesz!

Receptajánlatunk: Hajdinalisztes spenótos tortilla tonhallal, ide kattintva megtekintheti.


Könyvajánlatunkat csontritkulás témakörben ide kattintva megtekintheti.

A bejegyzés kategóriája: DiétABC Hírlevelek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.