Szimbiózisban testünk mikroflórájával, jótékony baktériumok kívül-belül

probiotikumok

Testünk elsődleges kapcsolata a környezetével a különböző testfelszíni felületeken, a bőrön, nyálkahártyákon keresztül jön létre. A külvilágból származó „idegen anyagoknak”, melyek éppúgy lehetnek számunkra hasznosak, mint károsak, ezeken a hámfelszíneken kell átjutniuk, ahhoz, hogy bekerüljenek a szervezetbe. Nem véletlen, hogy ezen belépési kapuk egyben szervezetünk első védelmi vonalát is jelentik, részben mechanikus, funkcionális védelmet nyújtva, részben pedig saját immunológiailag aktív sejtapparátusuk segítségével.

funkcionális élelmiszerek

Amikor baktériumokról, gombákról esik szó, gyakran csak kórokozóként emlegetjük őket és megfeledkezünk a testünkben velünk élő mintegy 100 billió (1013-1014), egészségünk megőrzése szempontjából kitüntetett szereppel bíró mikroorganizmusról, melyek jelen vannak a bőr, a légutak, a húgy-, és ivarszervek hámfelszínein és benépesítik béltraktusunkat. Ez a dinamikusan változó sokszínű mikroközösség szoros kapcsolatban áll immunrendszerünkkel és összetételének megváltozása, az egészséges egyensúly elvesztése számos betegséggel hozható összefüggésbe. A normál flóra fenntartása, helyreállítása és ennek szerepe a gyógyítás és megelőzés területén intenzív kutatás tárgya.

Hogyan őrizzük meg bélflóránk épségét? Mik azok a pro-és prebiotikumok? Teljes cikkünkből most ide kattintva megtudhatod.

A bejegyzés kategóriája: DiétABC Hírlevelek
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.