Emésztés, felszívódás, malabszorpció
Az emésztőrendszer az a kapu, melyen keresztül a tápanyagok (nutriensek) a szervezetbe kerülnek
Az emésztés és felszívódás többlépcsős, összetett folyamata során a táplálékkal felvett makro tápanyagok – fehérjék, zsírok, szénhidrátok – felszívódásra alkalmas egységekre bomlanak le és a mikro tápanyagokkal – vitaminok, ásványi anyagok – és a vízzel együtt főleg a vékonybél nyálkahártyán keresztül kerülnek a nyirok és vérkeringésbe.
A vékonybél egészséges emésztő és felszívó tevékenysége nélkül a tápanyagok felszívódásának súlyos zavara miatt a szervezetben hiánytünetek alakulhatnak ki, melyet malabszorpciós szindrómának neveznek.
Malabszorpcióhoz vezető gyakori betegség a coeliakia, a tápanyagok fehérjekomponensei által okozott allergia pl: tejfehérje allergia, szójaallergia, a Crohn betegség, egyéb autoimmun bélbetegségek, immunhiányos állapotok, lezajlott fertőzések és a szénhidrátok károsodott lebontását, felszívódását okozó enzimhiányok.
Hogyan segíthetünk emésztőrendszerünknek, hogy könnyebben megbirkózzon az élelmiszerként bekerülő számos „idegen” anyaggal, avagy mely tápanyagok segítik emésztésünk megfelelő működését?
A legfontosabb, hogy minden étkezés tartalmazzon rostban gazdag fogást.
Miért fontos a megfelelő rostfogyasztás és mely nyersanyagok, élelmiszerek rosttartalma kiemelkedő?
Kiemelt szavak: ásványi anyag, egészséges életmód, életmód, gluténmentes, Gluténmentes diéta, Reform táplálkozás, vitamin, vitaminok.
Közvetlen link.