Emésztés, felszívódás, malabszorpció

rostdús táplálkozás

Az emésztőrendszer az a kapu, melyen keresztül a tápanyagok (nutriensek) a szervezetbe kerülnek

Az emésztés és felszívódás többlépcsős, összetett folyamata során a táplálékkal felvett makro tápanyagok – fehérjék, zsírok, szénhidrátok – felszívódásra alkalmas egységekre bomlanak le és a mikro tápanyagokkal – vitaminok, ásványi anyagok – és a vízzel együtt főleg a vékonybél nyálkahártyán keresztül kerülnek a nyirok és vérkeringésbe.

A vékonybél egészséges emésztő és felszívó tevékenysége nélkül a tápanyagok felszívódásának súlyos zavara miatt a szervezetben hiánytünetek alakulhatnak ki, melyet malabszorpciós szindrómának neveznek.

Malabszorpcióhoz vezető gyakori betegség a coeliakia, a tápanyagok fehérjekomponensei által okozott allergia pl: tejfehérje allergia, szójaallergia, a Crohn betegség, egyéb autoimmun bélbetegségek, immunhiányos állapotok, lezajlott fertőzések és a szénhidrátok károsodott lebontását, felszívódását okozó enzimhiányok.

malabszorpciós szindróma

Hogyan segíthetünk emésztőrendszerünknek, hogy könnyebben megbirkózzon az élelmiszerként bekerülő számos „idegen” anyaggal, avagy mely tápanyagok segítik emésztésünk megfelelő működését?

A legfontosabb, hogy minden étkezés tartalmazzon rostban gazdag fogást.

Miért fontos a megfelelő rostfogyasztás és mely nyersanyagok, élelmiszerek rosttartalma kiemelkedő?


Teljes cikkünkből ide kattintva megtudhatod.

A bejegyzés kategóriája: DiétABC Arhívum
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.