Házi ropogós müzli

gluténmentes,tejmentes,laktózmentes,tojásmentes
Hozzávalók:
- 20 dkg gabonapehely: GM zabpehely, hajdinapehely, rizspehely, kölespehely
- 5 dkg aszalt gyümölcs
- 10 dkg mogyoró, mandula
- 1 dl méz
- 0,5 dl kókuszzsír
- ízlés szerinti fűszerek, fahéj, őrölt szegfűszeg
Elkészítés
A mogyorót, vagy mandulát felaprítjuk, az aszalt gyümölcsöket apró kockákra vágjuk és a pelyhekhez keverjük.
A mézet és a kókuszzsírt felmelegítjük, tetszés szerint ízesítjük, 1-2 kanál frissen facsart narancslevet adunk hozzá és a magos-pelyhes keverékkel összedolgozzuk, majd olajjal kikent tepsiben egyenletesen elterítjük.
170 C-os sütőben kb. 15 perc alatt aranysárgára pirítjuk, közben többször megkeverjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, végül összemorzsoljuk. Jól záródó üvegben sokáig friss, ropogós marad.
Házi müzli szelet
- 20 dkg gabonapehely: Gm zabpehely, hajdinapehely, rizspehely, kölespehely
- 5 dkg aszalt gyümölcs
- 10 dkg mogyoró, mandula
- 1 dl méz
- 150 g kókuszzsír
- 150 g xilit
- ízlés szerinti fűszerek, fahéj, őrölt szegfűszeg
Elkészítés
Egy kis lábosban olvasszuk meg a kókuszzsírt, mézet és a xilitet. Öntsünk hozzá a magokat és jól keverjük össze, hogy a mindenütt bevonja a keveréket. A masszát egy közepes teflon tepsibe terítsük el egyenletesen, kb 1,5 cm vastag legyen.
160˚C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz. Ha már langyos, még a tepsiben vágjuk tetszőleges nagyságú darabokra, majd hagyjuk teljesen kihűlni, csak ekkor vegyük ki a tepsiből.